IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Армията може да ни пази само "частично", установи доклад

Военните искат увеличение на бюджета за отбрана до 2% от БВП за гарантиране на националната сигурност

14:13 | 12.04.17 г. 9
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Българските въоръжени сили вече само частично са в състояние да изпълняват задачите си по мисиите, произтичащи от конституционните задължения по гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната в рамките на колективната отбрана на НАТО и Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС.

Коренно променената среда на сигурност налага и провеждането на дебат за постигане на траен политически консенсус и незабавно увеличение на бюджета за отбрана до 2% от БВП, в съответствие с решенията от срещата на върха на НАТО в Уелс.

Това се посочва в Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2016 г., приет от служебния кабинет на днешното заседание, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

Министрите на Огнян Герджиков предлагат на Народното събрание да разгледа и приеме доклада, който отразява текущото състояние на военните аспекти на националната сигурност и резултатите от изпълнението на политиката в областта на отбраната през миналата година.

Заетостта в армията е 80%

В анализа се констатира, че въпреки усилията за набиране и задържане на подготвен личен състав проблемът с недостига на военнослужещи продължава да се задълбочава, като вече достига 20% от щатния състав.

Докладът очертава необходимостта от приемане на спешни и комплексни мерки, свързани с реализирането на политика за устойчиво кариерно развитие на хората в отбраната, търсене на възможности за повишаване на възнагражденията на военнослужещите, на тяхното социално положение и издигане престижа на военната професия.

Инвестиционни проекти ще модернизират армията

През 2017 г. основните усилия ще бъдат съсредоточени върху поддържането и развитието на необходимите способности за планиране и водене на операции по трите мисии на въоръжените сили.

Първостепенна задача на ръководството на Министерството на отбраната следва да бъде преодоляване на системното недофинансиране на системата и увеличаване на бюджета за отбрана до 2% от БВП.

Ще се пристъпи към реализация и на основните инвестиционни проекти за модернизация, както и изпълнението на неотложни, комплексни действия за преодоляване на недостига от военнослужещи, пише в документа.

Източна Европа увеличава разходите си за отбрана

Разходите за отбрана в страните членки на НАТО от Източна Европа се увеличават поради близостта с Русия и натиска от страна на Доналд Тръмп да спазват правилата на организацията за разходите за отбрана, писа преди дни Bloomberg.

Най-големите увеличения на разходите за отбрана се регистрират в Румъния, Латвия и Литва, които имат граници с Русия по суша и по море. Полша и Естония също разходват повече за отбрана в процентно отношение в сравнение със западноевропейските страни. Тези държави достигат или превишават правилото на НАТО да разходват 2% от БВП за отбрана.

Литва, която граничи с малкия териториален ексклав на Русия Калининград, подкрепи мнението на Тръмп, че Европа отделя твърде малко средства за отбрана. Прибалтийската държава обмисля да увеличи разходите си за отбрана до значителните 2,5% от БВП до 2020 г.

За да достигнат целта на НАТО от 2%, държавите трябва да увеличават разходите за отбрана по-силно от икономическия си ръст. Германия например увеличи бюджета си за отбрана с 2,7 млрд. евро (повече от общите разходи на Естония, Латвия и Литва за национална сигурност в момента), за да достигне ниво от 1,22% от БВП, а това бе увеличение от нищожните 0,03 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 4 rate down comment 0
Jay Gould
преди 6 години
И Кипър бе в НАТО, но на........ А Кипър е бивша британска зона и много по-важен от нас. И въпреки това, нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 1
Jay Gould
преди 6 години
Точно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
watergateory
преди 6 години
Е кой може да ни нападне според теб? Ако е Турция какво ще стане, нали и тя е в НАТО??? Русия ли да напада малка България, която се явява руската вилна зона в Европа? Кой да ни нападне бе мал**ници??? Кви глупости коментирате? Това, което ни трябва е стабилна БА, с модерна техника и огромни и здрави стени по границата! Стените не са проблем, стига да са "желани" от куклите на конци и техните кукловоди!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
Gold Zombie
преди 6 години
Не се притеснявайте! Те нещата вече са измислени и планирани. Целта на този доклад, който съвсем случайно съвпада и с вчерашното заседание в Брюксел, на което открито се каза, че България не е в състояние сама да опази общата европейска граница е да подготви копнежа в масовката за чужда помощ. От няколко дена в нета се въртят слухове, че ни готвят разни контрактори (включително небезизвестните Black Water), които да "помагат" на Гранична полиция и на БА. Познайте, какво означава това :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
mrynmryn
преди 6 години
За тия 3 дни 1/5-та са умрели по пътищата, 3/5 са ги ограбили и са ги били още на границата, а останалата 1/5 са се задомили с *** или са лепнали нещо. Наистина не виждам, защо изобщо някой би ни нападнал. Това ще е все едно ние да превземем Македония - само проблеми и никакви ползи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
coder
преди 6 години
Ще се намесят, защото иначе се подкопава самото НАТО. Проблема е, че със сегашната ни армия докато дойде НАТО няма да има какво да се спасява...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 4
Jay Gould
преди 6 години
Преди 2 г. един човек ме пита и му казах, че 15-20 000 талибани за 3 дни ще стигнат до София ако е лято, а ако е зима, ще прегазят страната за 1 седмица. Самата столица ще падне за ден. Повечето *** говорят за НАТО, но докато НАТО се намеси ще минат месеци, проста логистика. Ако въобще се намеси, защото ще се вдигне вой за какво сме им, като сами не се опазваме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 3
mrynmryn
преди 6 години
Те и НАТО имаха изискване бюджета на военните да е поне 2%, но само един член го спазва. Един познат влезе в армията, сега се задъхва по стълбите, голямо ядене, голямо нещо... Ако тия 2% ще отиват за подобни истории, по-добре не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
KPetkov
преди 6 години
Цялото това оръжие след като се произведе, ще трябва да бъде разтоварено някъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още