IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лавров: Смутени сме от неясните и противоречиви идеи, изказвани от Вашингтон

Нападението над Сирия, извършено от САЩ, беше определено като незаконно от руския външен министър

19:51 | 12.04.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сергей Лавров (вляво) се срещна с Рекс Тилърсън. Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Сергей Лавров (вляво) се срещна с Рекс Тилърсън. Снимка: Ройтерс

В Москва са смутени и възникват множество въпроси от неясните и противоречиви идеи, които се изказват от Вашингтон в цялата палитра от двустранните и многостранните отношения. Това коментира външният министър на Русия Сергей Лавров в встъпителните си думи на срещата си с американския държавен секретар Рекс Тилърсън, излъчени от руското външно министерство.

Тилърсън е на своето първо официално посещение в Русия като представител на държавната администрация на САЩ. Преди това той е посещавал страната и се е срещал с президента Владимир Путин, но в качеството му на изпълнителен директор на ExxonMobil. Сега обаче Путин отказа да разговаря с него. 

Резултатите от неговото посещение се очакват с нетърпение и на фона на зараждащото се напрежение между Русия и САЩ заради войната в Сирия. Лавров не пропусна да отбележи пред своя американски колега, че ударите, които САЩ извърши срещу военна база край Хомс, са незаконни.

"Смятаме за принципно важно да не допускаме риска за повторение на подобни акции в бъдеще", каза още руският външен министър.

Той посочи, че Русия е готова на формирането на широка коалиция, особено за борба с тероризма, но при спазването на международното право, а "не под въздействието на последната конюнктура или фалшиви дилеми от сорта "който не е с нас, е против нас".

"Ние винаги сме настоявали за колективни действия", категоричен беше Сергей пред своя американски колега, посочвайки че смята за продуктивни решения, направени при закрити съюзи.

От своя страна Рекс Тилърсън обясни, че посещението му е в много важен момент и целта е да бъдат изяснени позициите на двете страни, да бъдат уточнени и разяснени различните гледни точки, особено в отношения, в които интересите съвпадат, независимо от различните подходи.

Той призова за открит и откровен диалог, чрез който да станат ясни техните отношения. "Надявам се, че тази среща ще допринесе за открит и честен диалог, така че можем да направим всичко възможно за насърчаване на отношенията между двете страни в положителна посока", каза Тилърсън. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 0
Stone_Kold
преди 7 години
Шеф на ексон очаквайте марешки президент....неска бизнесмен утре политик пълен цирк
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още