IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Източна Германия, където населението застрашително намалява

Въпреки наплива от 1,2 млн. бежанци през последните две години населението на Германия е изправено пред почти необратим спад

08:16 | 18.04.17 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ако не бяха графитите по изоставените сгради, Битерфелд-Волфен – два града на север от Лайпциг, обединили се през 2007 г. - би изглеждал съвсем изоставен от младите хора. Аптеки, физиотерапевтични кабинети и магазини за продажба на градински джуджета са наредени едни до други на заспалите улици. Във времената на разцвета си градът може да се похвали с процъфтяваща химична индустрия.

Днес „въздухът е много по-чист и най-накрая можем да си прострем прането навън“, казва възрастен човек. „Но много работни места вече ги няма и затова много деца напуснаха“. Той посочва сграда, която преди е била училище, а днес – един от многото социални домове, разказва The Economist.

Въпреки наплива от 1,2 млн. бежанци през последните две години населението на Германия е изправено пред почти необратим спад. Според прогнозите на ООН през 2015 г. двама на всеки пет германци ще бъдат над 60 г. до 2050 г., а населението на най-старата страна в Европа ще се свие до 75 млн. от 82 млн. души. От 70-те години насам смъртността сред германците е по-висока от раждаемостта. По-малкото раждания и по-дългият живот са проблем за повечето богати страни. Но последствията са особено силни за Германия, където нивата на раждаемост са по-ниски от тези във Великобритания и Франция.

Ако Германия е предупреждение за останалите, то източната ѝ част е предупреждение за западната. Ако все още бе отделна страна, Източна Германия щеше да бъде с най-застаряващото население в света. Почти 30 години след обединението регионът все още страда от последвалия шок от падането на Берлинската стена, когато милиони – предимно млади, предимно жени – се насочиха на запад. Тези, които остават, са с рекордно ниски нива на раждаемост. Населението в Източна Германия ще се свие от 12,5 млн. през 2016 г. до 8,7 млн. до 2060 г., сочат държавните данни. Саксония-Анхалт, провинцията, където се намира Битерфелд-Волфен, води в негативната класация.

Берлин преди не обръщаше голямо внимание на региона. Но спадът там предизвика и политически последствия. На местните избори през март 2016 г. популистката партия "Алтернатива за Германия" зае първо място в Битерфелд и второ във Волфен. Подобни места ще имат значение на федералните избори през септември, които се очаква да бъдат трудни.

Населението на Битерфелд-Волфен е намаляло от 75 хил. през 1989 г. до 40 500 души днес. Сградите също очакват да бъдат унищожени, като почти една от пет е празна. Огромна сграда от комунистическите времена – преди дворец на културата в града, сега е изоставена. Две трети от детските градини и повече от половината от училищата са затворили от 1990 г. Броят на учениците, завършващи средно образование, е спаднал наполовина. Работодателите се борят да намерят хора.

Стажанти – особено в сферата на услугите – се намират трудно. Преди процъфтяваща индустрия, днес здравеопазването изпитва отчаяна нужда от повече педиатри, медицински сестри и специализанти. За да се запълни вакуумът, местният обучаващ институт Euro-Shulen се обръща към Виетнам. Изучавайки немски в Ханой, 16 млади стажанти започват работа този месец, като скоро ще дойдат още 20.

Близкият град Дасау сключва подобно споразумение с Китай. Германия от дълго време разчита на мигранти, за да компенсира ниските нива на раждаемост. Необикновено високата миграция през последните години е компенсирала сериозно свиването на раждаемостта сред местното население. Но страните от ЕС, от които традиционно идват мигрантите, например Полша, също застарява. Мигрантските потоци се забавят, а конкуренцията на пазара на труда се засилва.

Уве Шулце, високопоставен местен представител, казва, че бежанците не запълват дупките в заетостта. От 2600-те търсещи убежище, пристигнали в региона през 2015 и 2016 г., по-малко от една трета са регистрирани като „способни да работят“, а само 40 са наети на пълен работен ден. Кметът на Битерфелд-Волфен Армин Шенк казва, че проблемите като цяло са свързани с езика, квалификациите и несигурността около убежището.

На въпрос дали афганистанците и сирийците може да се присъединят към същата програма, като тази за виетнамците, Лиан Михаелис от Euro-Schulen, поклаща глава, позовавайки се на образователните, религиозните и етическите бариери за заетост в здравния сектор. Тя добавя, че „тези, които имат правилните документи, бързо си тръгват“. Според ОИСР около половината от търсещите убежище, които първо са дошли в Източна Германия, са се преместили на места като Хамбург, когато са получили разрешителните си.

И все пак въпреки слабите шансове Битерфелд-Волфен поне се опитва да промени нещата. Тур из града Шенк показва как старата въглищна мина е превърната в езеро с ново пристанище и крайбрежна алея. Той повтаря основната надежда на града: „Всичко е свързано с предложението за добър живот и почивка“. Брошура показва снимки на усмихнати деца, яхти и тенис. Но дори ако подобен вид маркетинг спира някои хора да си тръгнат, населението все още се свива – всяка година смъртността е около два пъти по-висока от раждаемостта.

На много места в Европа кметовете се борят с подобни проблеми, чудейки се кога да превърнат училището си в дом за социални грижи. До 2050 г. Гърция, Италия, Полша, Португалия и Испания – които за разлика от Германия наблюдават изтичане на мозъци – ще бъдат по-стари от Германия по медианна възраст и ще се свият значително, сочи ООН.

Застаряването и емиграцията вероятно допълнително ще ограничат растежа в централните и южноевропейските страни, прогнозират от МВФ. Според фонда до 2030 г. БВП на глава на населението в няколко страни може да е с 3-4% по-нисък, отколкото ако нямаше емиграция.

В Германия обаче последствията са особено жестоки. Заради силната икономика и затегнатия трудов пазар някои работодатели вече изпитват затруднения да запълнят позициите си. Консултантската компания BCG очаква, че до 2030 г. в страната няма да достигат между 5 и 7 млн. работници.

Тройният шок от по-малка работна сила, по-високи социални разходи и вероятен възпиращ ефект на застаряващата работна сила върху иновациите и производителността ще забавят растежа, прогнозира Оливер Холтемюлер от Leipzig Institute for Economic Research. А тези ефекти са по-силни на изток, казва той. Производителността е с 20% по-ниска от тази на запад. Застаряващото население и продължаващата миграция на запад ще направят икономическата конвергенция дори по-малко вероятна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
red6
преди 6 години
Вие па я изядохте девойката с парцалите. Явно има предвид страната с най-висока средна възраст в Европа, а не че е най-старата държава. Просто не добро структуриране на изречението и толкова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
majnata
преди 6 години
Ми отде да знае девойчето...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
THE TRADER
преди 6 години
..."Според прогнозите на ООН през 2015 г. двама на всеки пет германци ще бъдат над 60 г. до 2050 г., а населението на най-старата страна в Европа ще се свие до..."Най-старата страна в Европа, ама друг път! Като пишете, ама нямате дори обща култура, такива глупости излизат!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
Те са си направили много добре сметката, не мисли че бъркат.Това са немци.Трябва им много всякаква работна ръка, сега и на момента.Освен това работниците и потребяват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 1
mrynmryn
преди 6 години
Като почнат с тия статии, как нямало да има работници... Говорят за 30 години напред, а до тогава не се знае, точно какви работници ще са нужни, откъде са сигурни, че автоматизацията няма да е свила и работните места?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още