IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Някои от клиентите на HSBC вече искат бизнеса им да се пренасочи към Европа

Според представител на банката те не могат да си позволят да чакат сделката между ЕС и Лондон, която може да се появи едва след 2 години

09:36 | 13.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британската банка HSBC заяви, че някои от най-големите ѝ клиенти вече са поискали бизнесите им да бъдат пренасочени към офисите ѝ на континентална Европа вместо да изчакат да видят каква ще е сделката около Brexit между Великобритания и Европейския съюз, съобщава Bloomberg.

“Малък брой от нашите по-големи клиенти искат да регистрират по-голяма част от търговската си и валутната си дейност като френски операции чрез нашия офис в Париж, а не като британски“, казва Ноел Куин, ръководител на глобалното търговско банкиране, в интервю. Изпълнителните директори на мултинационални компании „правят планове, за да гарантират, че могат да продължат да търгуват, независимо какъв е резултатът. Те не могат да си позволят да чакат решението, което може да се появи едва след 2 години“.

Глобалните банки са започнали да организират преместването на част от британските си операции към нови или разширени офиси в ЕС, след като британският министър-председател Тереза Мей стартира преговорите за излизане от блока. В лични разговори много изпълнителни директори от най-големите компании в света казват, че очакват „твърд Brexit” - загуба на правото им да продават услуги свободно в региона от Великобритания. Това означава, че те ще трябва да задействат плановете си за извънредни ситуации преди края на двугодишния период.

Куин, който е част от изпълнителния борд на най-голямата европейска банка HSBC от декември 2015 г., казва, че някои компании правят оценка и на това дали да пренасочат регионалните си централи към европейски градове от Великобритания. Това ще изисква от тях да прекласифицират британския си клон като местен офис, който ще стане дъщерно дружество на континенталната централа, обяснява той.

Това може да доведе до малки по размер размествания на работни позиции и данъчни загуби за британското правителство, тъй като компаниите започват да отчитат закупуването и разпространението на услуги на друго място.

„На по-големите компании, които вече имат паневропейско присъствие ще им е по-лесно да стартират план Б, отколкото на по-малките“, казва Куин. „Те не губят вяра във Великобритания., но реалността е, че компаниите, а дори и отделни физически лица, сами ще започнат да взимат решения, преди да се е появил отговорът от процеса около Brexit”.

Главният изпълнителен директор на HSBC Стюарт Гъливър заяви, че до 1000 трейдъри и търговци от HSBC, които генерират около 20% от приходите на инвестиционната банка, ще се преместят от Лондон в Париж, след като министър-председателят Мей потвърди, че Великобритания ще напусне единния пазар. Част от френските служители вече са поискали да бъдат върнати у дома, сочат запознати източници. През февруари 2016 г. банката е решила да запази централата си в Лондон, вместо да се мести в Азия или Франция след провеждането на едногодишен преглед.

Куин отбелязва още, че компаниите поддържат по-високи парични нива от вота на 23 юни насам.

„Количеството кеш, което имат в банковите си сметки, прогресивно се увеличава“, казва Куин в интервюто. „Причината за това може да е, че британските компании се търгуват много добре след Brexit заради обезценяването на паунда или може да бъде запазване на пари предвид несигурния икономически хоризонт, или пък отлагане или забавяне на инвестиционната активност“.

Търговското подразделение отчете ръст от 12% на коригираната печалба преди данъците до 6,1 млрд. долара миналата година, което бе най-голямата сума сред четирите подразделения на HSBC и формира около една трета от общата печалба на групата, сочат подадените документи на компанията. Великобритания е допринесла с 1,8 млрд. долара за печалбата преди данъците спрямо 2,9 млрд. долара от азиатския регион.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още