IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сградата на СДС на ул. "Раковски" - музей на демокрацията?

Проф. Михаил Неделчев, един от основателите на СДС, предлага синята централа да не бъде давана на друга партия

10:50 | 13.04.17 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Google Street View</em></p>

Снимка: Google Street View

Сградата на СДС, която се намира на ул. „Раковски” 134 в София, да стане музей на демократичните промени, ако бъде отнета от партията. Това предлага проф. Михаил Неделчев, един от основателите на СДС.

Припомняме, че след като десните не успяха да се преборят за място в парламента, по закон са длъжни да освободят централата си в рамките на месец след изборите.

„За пръв път влязох в тази сграда в момента, в който тя беше дадена на СДС. Това стана с неочаквано щедър жест на Андрей Луканов.  В тази сграда всъщност се помещаваха управителните органи на СДС. За мен тази сграда си остава сградата на първото СДС, сградата на този мощен Съюз на демократичните сили,  който осъществи демократичните промени в България”, коментира той в ефира на bTV. 

Телевизията припомня, че историята на сградата на ул. „Раковски” 134 в София е свързана с военния преврат в Алжир от 1965 година. Алжир трябвало да бъде домакин на деветия световен фестивал на младежта и студентите. Но размириците там налагат избора на нов домакин и дата. Така София посреща световния фестивал на младежта и студентите през 1968 година. Изключително модерната за времето сграда е построена за целите на домакинството.

Историята на СДС с „Раковски” 134 започва с лозунга „45 години стигат" върху сградата и е на път да завърши с посланието „Смешно е", използвано от сините по време на последните парламентарни избори.

„Едно от решенията, които беше взето тук, беше да не се подпише Конституцията и тогава тези, които подписаха това решение, се самоотстраниха от СДС. Това беше един от най-драматичните моменти”, спомня си още проф. Неделчев.

Той обясни, че документът не е бил парафиран, защото в него е имало логически дупки и компромисни моменти, а също и „бъдещи капани“. 

По думите му още тогава е било ясно, че в Конституцията има поне 10 "черни дупки", които ще поглъщат демократичната енергия занапред. 

Според проф. Неделчев сградата на „Раковски” 134 не бива да бъде давана на друга политическа сила. Той предлага тя да остане неутрална по отношение на актуалната политика и да стане музей на демократичните промени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 3
KPetkov
преди 6 години
Нямаме, какво да правиш. Затова сега България ще строи мутроландия, доказано от Бойко, Воленчо, Вальо и Красьо. С любезното съдействие на Веско Антикартела :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
ДХДО
преди 6 години
Ами, като нямате подготвени кадри да строите демикрация, къде сте ръгнале ? Още навремето , един титан на демократичния процес и мисъл е казал : "Кадрите решават всичко! " :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 1
KPetkov
преди 6 години
То демокрацията от българските "демократи" не успя да върже в България. Още на цвят окапа.Те затова и музей ще й правят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
ДХДО
преди 6 години
на където и да тръгнеш из БГ, на където и да се обърнеш, разтърсващи картини и експонати за ефекта от демокрацията по тия земи , музей не ни требе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още