IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С до 40% повече посетители от Европа очакваме за Великден

Само от Италия, Испания и Германия ще дойдат около 90 хил. души, обяви министърът на туризма

11:58 | 13.04.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

За Великденските празници в България очакваме сериозен ръст на туристите от Западна Европа наред с увеличения брой на посетителите от съседните държави - Македония, Гърция, Сърбия и Румъния. Това каза служебният министър на туризма Стела Балтова по Нова телевизия.

Само от Италия, Испания и Германия очакваме с до 40% повече посетители спрямо миналата година, или около 85-90 хил. души от тези три държави ще посетят страната за почивните дни около Великден, и то само през летищата. Балтова уточни, че прогнозата е базирана на данните за полетите и обхваща туристите, които ще използват самолет като превоз до България.

От съседните на България страни също се очаква сериозен ръст на туристите. За Македония и Гърция той е 20%, а за Румъния достига 40% в сравнение с миналия Великден. Туристите от тези дестинации ще пристигнат предимно с личните си автомобили или с автобусен транспорт.

Балтова отчете и бум на уикенд туризма в София. Все повече чужденци идват в столицата само за почивните дни, като се възползват от конкуренцията между нискотарифните авиокомпании.

„В България вече не говорим за нискотарифни туристи, ние разполагаме с един изключително иновативен, качествен туристически продукт”, подчерта Балтова.

Министърът каза, че и през този летен сезон туризмът ще изпитва сериозна липса на кадри. Най-силен дефицит има при готвачите, сервитьорите, шофьорите на автобуси и управленските кадри. Хотелиери вече обявиха, че очакват внос на кадри от Украйна и Молдова. Повишаването на заплащането в сектора също е начин за решаване на проблема, каза министърът на туризма.

По данни на летищата София, Пловдив, Варна и Бургас се очакват да бъдат извършени 523 полета покрай Великден, което е ръст от 12,2% спрямо миналата година. Най-много полети ще има от Великобритания (85 броя, ръст от 39,3%) и Германия (80 броя, ръст от 14,3%), уточняват от Министерството на туризма.

Значително увеличение има от Италия и Испания - съответно 54 полета и ръст 42,1% от първата дестинация и 35 полета и ръст 40% от втората. Останалите държави, от които се очакват повече туристи, са Австрия (41 полета и ръст 2,5%), Франция (21 полета и ръст 10,5%), Полша (17 полета и ръст 13,3%) и Холандия (15 полета и ръст 15,.4%).

Само на Летище София ще бъдат извършени 466 полета, което е увеличение с 22% спрямо същия период на миналата година. 

Най-много посещения ще има в София, Пловдив, Варна и Бургас. Част от чуждестранните туристи ще отседнат в курортите или ще предприемат пътуване във вътрешността на страната с цел  културен и религиозен туризъм.

Например интересът на германците за прекарване на Великденските празници у нас обхваща най-вече градове, до които летят нискотарифни авиокомпании. Проучването на програмите им показва, че са планирали да посетят София, като предвиденият  престой е 2-3 дена, включващ разглеждане на забележителностите в града и посещение на Рилския манастир или Пловдив.

Голям интерес от чуждите туристи се наблюдава към зимните курорти Банско, Боровец и Пампорово, в които още може да се карат ски.

По Черноморското крайбрежие най-много се очакват посещения на румънци в "Златни пясъци", "Албена", Балчик, Варна, "Слънчев бряг", Несебър. Само в област Варна ще пристигнат около 20 хил. туристи от Румъния. За целия месец април прогнозите са общият брой посещения на чуждестранни туристи в България да надхвърли 400 хил.

По отношение на българските туристи се очаква по-голямата част да осъществят пътувания в рамките на страната за празника. Предпочитани дестинации от българите, избрали да посрещнат Великден в чужбина, са Гърция, Македония и Сърбия, но значителен брой планират да пътуват до Италия, Испания, Германия. Очаква се общият брой българи, пътуващи в страната с цел религиозен туризъм, почивка и ваканция, гостуване на близки и познати и пътуващи в чужбина, да надхвърли 450 хил. души по празниците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Gold Zombie
преди 6 години
А иначе снимката е от Гърция... хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още