IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо италианците се обръщат срещу еврото?

Напускането на еврозоната зависи от това какво биха казали италианските гласоподаватели. Изследванията обаче показват, че те са обеднели

12:15 | 14.04.17 г. 23
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Най-голямата екзистенциална заплаха в еврозоната може вече да не идва главно от малки периферни страни като Гърция и Португалия, които я дърпат надолу, а от перспективата, че третата по големина икономика - Италия, би могла да напусне кораба, пише в свой анализ за Ройтерс Джереми Гонт.

Два икономически доклада, изготвени неотдавна, показват какво е означавало еврото за италианците и защо допитванията сочат, че те вече не са въодушевени. Според едното изследване те са по-бедни заради това, че са част от валутния съюз, а според другото те продължават да изостават от жителите на основния търговски партньор – Германия.

Рискът Италия да напусне валутния блок в действителност не е непосредствен, но не е и невъзможно да си го представим.

Италианското движение "Пет звезди", което иска да инициира референдум за отказ от еврото, набира популярност в социологическите проучвания напоследък, като се изкачва на трето място в мартенското допитване на в. "Кориере дела сера". Партията "Северна лига", която е настроена против Европейския съюз (ЕС), взе още около 12 %, а има и други.

Всъщност обаче напускането на еврозоната би зависело от това дали италианските гласоподаватели ще решат, че 15 години единна са били добре или пък зле за тях. Нови анализи клонят към второто.

Декемврийският доклад на Евростат, статистическата служба на ЕС, разгледа БВП на глава от населението - икономиката, разделена спрямо населението, по отношение на покупателна сила между 2004 и 2015 г.

Ако приемем база от 100 общо за ЕС, влиятелната Германия се е издигнала от 120 на 124 за този период. Само че Италия е потънала от 110 до 96. Това нарежда Италия по-близо до нововъзникващи икономики в блока, като Чехия, Словакия и Словения, отколкото до Германия. Франция е почти без промяна на равнище 106.

Така, в зависимост от това какво могат да си купят, италианците са по-бедни, отколкото бяха през 2004 г., няколко години след като замениха лирата.

Германско евро, италианско евро

Този месец от изследователската група World Economics констатират, че проблемите на Италия от валутната й обвързаност с Германия нарастват. Германия става все по-конкурентоспособна като членка на еврозоната, а в сравнение с нея Италия – не.

World Economics ползва кошница от представителни стоки и услуги, деноминирани в щатски долари, и я сравнява, отчитайки покупателната способност, с цените в други валути. Резултатът е Световният ценови индекс (World Price Index – WPI).

За еврозоната индексът дава възможност за противни на интуицията сравнения между страните членки, като на практика въвежда германско евро, френско евро, италианско евро и т.н.

През последните две години "италианското евро" преминава от надценено с 3% към подценено с 4% в индекса WPI, на практика по-добра позиция спрямо долара. Само че разликата между него и "германското евро" се увеличава, тъй като второто е подценено с 14%.

Това означава, че италианските компании, изнасящи за Германия – топ търговската дестинация за Италия, са изправени пред по-лоши условия, отколкото преди. Това прави и германския внос по-евтин, а следователно по-конкурентен на местния пазар.

World Economics обръща внимание на други държави от валутния съюз, които имат по-големи затруднения - Франция и Гърция, например, но намеква, че Италия е новият скрит проблем за еврозоната.

"Италия изглежда се превръща в следващото "домино", което ще пострада от силата на германската икономика, тъй като тенденциите станаха много по-изявени през последните 12 месеца", коментира изследователската група.

Еврото само по себе си може да не е причина за нищо от това. Всички тези негативи обаче могат и да бъдат достатъчни, за да надделеят над ползите от обединяването на валута и защитата, която еврото може да донесе.

Само че ако към станалите фактори се прибавят бавните годишни темпове на ръст на италианския БВП или пък спадащите капиталови инвестиции в бизнеса и инфраструктурата, това донякъде обяснява защо по-малко италианци казват пред социолозите, че еврото е нещо добро.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 4 rate down comment 1
majnata
преди 7 години
И това ще стане скоро...децата ше се уморат да берат ягоди и да мият чинии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 0
boyan.botev
преди 7 години
А фалитите на Тръмп счетоводни ли са или реални?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 0 rate down comment 1
Пуки
преди 7 години
Еврото е втората по популярност валута с света. Сега някои ни плашат със срив на еврото, други с края на ЕС, но техните деца са в същата тази Европа. Защо не си ги приберат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 7 години
Въвеждането на полезен модел за прилагане на еврото и спасението на Европейския проблем е възможно и осъществимо.Проблемът е, че досега обществеността реално приема сегашния сгрешен модел за прилагане на еврото за вечна даденост и не очаква прекратяване на тази за всеки вредна държавна грешка.Пример: Много са примерите как при представяне на истината за наличието на сгрешен модел за прилагане на еврото участници във форума отразяват минуси (т. е. несъгласие), ала не пишат с какво са съгласни.Защо не напишат защо не са съгласни с истината?Практиката доказа, че за въвеждане на полезен модел за прилагане на еврото е необходимо обществено осъзнаване на вредата от наличната държавна грешка за употребяван сгрешен модел за прилагане на еврото.Прогресът побеждава, при достатъчно време възможния полезен модел за прилагане на еврото ще замени сегашния сгрешен модел за прилагане на еврото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 2
lozkhris
преди 7 години
прод: Способността на една държава да реши част от моментните си финансови проблеми като си девалвира валутата вече не е налично като опция и некорпоративните икономики няма как да издържат на натиска.Италия е такава икономика.Разликата е,че потенциялът и за развитие е огромен,точно заради златните ръце,невероятния опит и майсторлък.Не е една Гърция,да речем,обхваната основно от туризъм и корабоплаване.Еврото ще продъжава да е спирачка за развитие за целия континент,освен за Германия,Холандия и отчасти Автрия.Валутният борд и в България отдавна е ненужен -продължителното му прилагане води до катастрофални последици,като напр Аржентина.Мнението,че само той спасява от разюзданост на централните банки е погрешно,вредно и спиращо развитието. Една държава и икономиката и трябва да могат да девалвират валутата си контролирано,когато това е необходимо.Че какво друго е свалянето на лихвите от ФЕД и QE напр?! Проблемът на еврото е,че това вътре в ЕЗ не може да стане.От това страда Италия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 1
lozkhris
преди 7 години
Светът съществуваше и преди еврото,при това не лошо.Инфлация и нули имаше в Италия,да,но италианската икономика е базирана на малки,фамилни фирми,които са запазили майсторлъка на поколенията.Точно затова са най-добри във всичко, ВСИЧКО ! Глобалното село ги принуди да се конкурират с *** от Китай и геополитически интереси. Политическите кризи на Италия никога не са и пречили да е конкурентноспособна.Сега обаче и пречи Германия. Еврото е германо-американски проект. То обслужвас само и единствено девалвацията на долара от едната страна и корпоративните интереси на Германия от друга.ЕС се превърна в сигурен и абсолтизиран пазар на германски стоки,в който конкуренция заради валутите няма - т.е. той е в кърпа вързан.Германия има огромна позла от това,защото / верно / успя още преди 15 год. сериозно да намали себестойността на продуктите си. С икономика, базирана на малки фирмички от няколко чифта златни ръце обаче това не се прави, няма как.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 2
michaelis21
преди 7 години
Тръмп и той е фалирвал 5 пети, ама май по-богат е станал.Друго си е да ти изтрият задълженията.А Италия има да връща 2.3 милиардa,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 1
michaelis21
преди 7 години
Гърция ЩЯЛА да фалира ?Че тя е измислила парите и е фалирвала досега 5 ПЪТИ.Аржентина и Русия като фалираха едно време, изчезнаха ли от Земята ?????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 1
Pyramid
преди 7 години
Абе се и на нас някой да ни отмени 10 а не 100 милиарда от дълга...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 7
Sakamano
преди 7 години
Точно пък италианците ли намериха махна на еврото. Хайде да си върнат лирата, че да си припомнят перманентните кризи, неудържимата инфлация и банкнотите с по пет нули.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още