IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джим Роджърс прави сериозен залог върху руското селско стопанство

Русия планира да възроди земеделието и с помощта на законодателството

16:57 | 14.04.17 г. 12
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Джим Роджърс, бивш партньор на Джордж Сорос в неговия легендарен Quantum Fund, реши да вложи значителни средства във възраждането на руското селско стопанство.

Роджърс, който редовно прогнозира сериозни проблеми за големите пазари, е придобил дялове в три големи руски компании: в Аерофлот, борсовия холдинг Московска борса и в най-големия в Русия производител на торове ФосАгро, в който стана и член на съвета на директорите през 2014 г., предава БТА.

"ФосАгрос е отлична компания, която предлага на инвеститорите отлична печалба благодарение на високото качество на произвежданите от нея изкуствени торове, на вертикалната интеграция и ниската производствена себестойност. Наблюдавах успешното развитие на компанията през последните няколко години като глобален играч, който прилага гъвкави модели на продажби и производството, помогнали му да излезе на нови пазара. В същото време инвестициите на групата в производствените й активи в Русия позволиха на ФосАгро да разшири и подобри продуктовия си асортимент", казва Роджърс.

"Макар че руските акции бяха подложени на сериозен натиск през по-голямата част на 2014 г., мисля, че показателите на акциите на ФосАгро, която стана една от най-успешните компании през 2014 г., доказват, че инвеститорите разбират, че тя притежава активи от световен клас и значителен потенциал за устойчив растеж", допълва той.

Роджърс е решил да стане член на съвета на директорите, когато Русия въведе забрана върху вноса на селскостопански продукти от страните от ЕС. Това принуди производителите да увеличат обема на продукцията си. Още през 2016 г. резултатите от тези усилия стават забележими и обемът на вноса на хранителни продукти намалява с 6%, а на износа се увеличава с 5%.

Освен въвеждането на тази забрана в селското стопанство на Русия стават и други положителни промени. Меки зими, 3,3 млрд. долара федерални субсидии, по-прости процедури на кредитиране и нарастваща необходимост да се гарантират условия за развитие на земеделието с цел производството на стоки, заместващи вноса, а освен това се очаква и най-голямата реколта на пшеница в историята на Русия, според данни на министерството на земеделието на САЩ.

През 2016 г. обемът на селскостопанската продукция е нараснал с 5% и Русия се готви да стане водеща селскостопанска държава.

"Очаква се рекордната реколта на пшеница в Русия наред с нейната ценова конкурентоспособност - черноморската пшеница сега е категорично най-евтината в света, да позволят на Русия да стане тази година най-големият износител на пшеница в света с експорт от 30 млн. тона, изпреварвайки Европейския съюз, който зае първото място в световната класация за 2013/2014 г.", посочва се в доклада на американското министерство.

Ведомството посочва, че макар развитието тази година да се дължи отчасти на по-лошата реколта на ЕС, то Русия от няколко години увеличава дела си на световните пазари заедно с ЕС, който е главният й конкурент и през предишните три години беше най-големият износител.

Богатата реколта бележи завръщането на славните дни за Русия преди милиони фермери да бъдат обхванати от колективизацията. От 1928 до 1933 г. съветското правителство под ръководството на диктатора Йосиф Сталин принуждава стопаните да се обединят в колхози. В крайна сметка гладът накара милиони селяни да изоставят земята и да заминат в града.

Сега Русия планира да възроди селското стопанство с помощта на законодателството. През 2016 г. Е приет закон, който позволява на "недобросъвестните земевладелци" да им бъдат отнети 34 хил. хектара или два пъти повече, отколкото през 2015 г.

Само че същите климатични промени, които обусловиха мекия климат, оптимален за отглеждането на зърно в Русия, могат да се окажат и вредни. Някои водещи зърени райони на страната могат да намалят реколтата си заради спада на обема на валежите с 22% към 2020 г., според Climate Change Post. През 2010 г. по-горещото от обичайното лято доведе до суша, заради която пък обемът на реколтата на зърнените култури в страната се сви с 30%.

Първичното публична предлагане (ППП) на акции на ФосАгро се състоя през 2012 г. и оттогава до края на 2016 г. компанията увеличава обема на произведените от нея фосфатни торове с 37%. Тя постига и 50% увеличение на производството, като се очаква 20% допълнителен растеж до 2020 г.

Търсенето на изкуствени торове в Русия се увеличава с 16% през 2016 г. спрямо предходната.
Въпреки повишението на продукцията и продажбите с 9%, през 2016 г. спрямо предходната година приходите на ФосАгро намаляват обаче с 1% заради свиването на световните цени на изкуствените торове, достигнали минимума си от финансовата криза през 2009 г., а също и заради понижението на курса на рублата.

Чистата печалба обаче нараства с 64%, а оперативните приходи намаляват с 20% до 751 млн. долара.

През ноември изборите в САЩ допринесоха за поскъпването на акциите на ФосАгро, които удариха максимума си за последните 52 седмици. Към 7 април обаче цената им се понижава с 6,7% до 2 425 рубли (42,36 щатски долара) за една акция.

Роджърс заяви пред агенция Ройтерс, че би искал да вложи пари и в Северна Корея, но не може да го направи заради американското си гражданство.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 1
Otka4eni reformatori
преди 7 години
Някой сутринта пак не си е пил хапчетата, отново. Но това всяка сутрин.Пий ги тея хапчета бе, макар че няма да помогнат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 3
Otka4eni reformatori
преди 7 години
Няма как ЕС да е най големия производител на пшеница. Най-големите производители винаги са били Русия, Сащ и Канада. И това звинаги ще си остане така. А след 20 години любимия ти вече бивш ЕС ще бъде във война с талибаните населяващи страните му. Или искаш да кажеш, че *** ще произвеждат пшеница??? Това няма да стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
Пуки
преди 7 години
Приключенията на един *** в Русия. Това е интересно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 4
majnata
преди 7 години
В неговия свят работите стоят малко по инак... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 6
Kosto
преди 7 години
Няма държава ЕС!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 17
lyusien
преди 7 години
Джими Роджерс веднъж се издъни със суровините а в Русия трябва да бъде особенно внимателен А тази година Е С ще бъде най големия производител и износител на пшеница
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още