IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ван И: Няма да има победител от война между САЩ и Северна Корея

Основният съюзник на Северна Корея - Китай, се опитва да успокои създалото се напрежение в международен план

11:08 | 15.04.17 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Ван И. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Ван И. Снимка: Архив Ройтерс

Ако между САЩ и Северна Корея избухне война заради ядрената и ракетната програма на Пхенян, победители няма да има. Това предупреди снощи китайският министър на външните работи Ван И. По думите му трябва да има диалог между страните в конфликта, предава AP.

Изявлението си той направи на обща пресконференция в Пекин заедно с френския министър на външните работи Жан-Марк Еро. Това е и поредният опит на основния съюзник на Северна Корея да успокои създалото се напрежение.

Всъщност Китай е ключов доставчик на храна и гориво за Северна Корея. Всякакви сблъсъци на Корейския полустров вероятно ще доведат до намесата на Китай, който неведнъж е показвал безспокойството си от евентуална вълна от бежанци и от присъствие на американски и южнокорейски сили по границата.

Китай е все по-недоволен от отказа на севернокорейския лидер Ким Чен-ун да се вслуша в неговите предупреждения. През февруари тази година Пекин прекрати вноса на въглища от Северна Корея, който за Пхенян беше важен източник на чужда валута.

Късно в петък държавни медии съобщиха, че Air China прекратява полетите от Пекин към Пхенян заради слабите продажби на билети.

Днес на военния парад в Пхенян бяха показани няколко междуконтинентални балистични ракети KH-08 и КН14. Освен това бяха показани танкове, самоходни артилерийски установки, бойни машини на пехотата и нови модификации на реактивни системи за залпов огън, разкри кореспондент на ТАСС.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
Pyramid
преди 7 години
По-добре Китай да усмири Ким-Чу-Кча, отколкото ШАШ. И оптика с 22"върши работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
michaelis12
преди 7 години
те зарад вас идват ве, дреме им за С.Корея задачата им е вас да спрат или поне да ви забавят ако може, щото запада отече и нема се търгува с доларе вече .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още