IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдът прекрати делото на БНР срещу "Музикаутор"

Според Софийски градски съд искът на радиото е неоснователен

12:09 | 19.04.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Музикаутор</em></p>

Снимка: Музикаутор

Софийски градски съд (СГС) прекрати делото, което Българското национално радио (БНР) заведе срещу дружеството за колективно изпълнение на авторски права в музиката „Музикаутор“, определяйки иска на радиото като недопустим. Това става ясно от решението на СГС, което беше публикувано и в сайта на „Музикаутор“ по-рано днес.

„Сдружението на автори и композитори бе информирано за това ново развитие със съобщение от СГС вчера, 18 април 2017 г.“, посочват от дружеството.

През януари БНР започна съдебна битка с „Музикаутор“, след като сдружението прекрати договора си с радиото. От „Музикаутор“ поискаха постепенно вдигане на средствата, които БНР трябва да плаща, настоявайки плащането на авторските възнаграждения да достигне 4,4% от субсидията, която обществената медия получава от бюджета.

От своя страна, от БНР посочиха пред съда, че договорът с „Музикаутор“ е бил едностранно прекратен от страна на дружеството и медията смята, че то е необосновано и представлява „експлоативна злоупотреба от страна на ответника посредством налагането на нелоялни продажни цени или други несправедливи условия на търговия“. Поведението на „Музикаутор“ беше определено като „злоупотреба с господстващо положение“.

Съдът обаче реши, че искът на БНР е недопустим.

До този момент от БНР не са излезли с официална позиция във връзка с решението на съда. Самото определение може да бъде обжалвано в едноседмичен срок.

В рамките на проведените в началото на спора преговори между страните не беше постигнато споразумение за дължимите авторски възнаграждения, а „Музикаутор“ ограничи своя репертоар за радиото.

До споразумение се стигна на много по-късен етап, през февруари, когато стана ясно, че от 1 март в ефира на БНР отново ще звучи музика от репертоара на „Музикаутор“.

В рамките на дискусия по казуса, организирана от Университета за национално и световно стопанство, стана ясно, че държавата не се е включила в преговорите между двете страни.

„Проведохме срещи в Министерството на културата, но в крайна сметка медиаторската им роля в този конфликт я нямаше“, коментира тогава генералният директор на БНР Александър Велев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 10
bigi
преди 7 години
За какво ли изобщо съшествува това БНР? Само да харчат пари от бюджета. Безсмислено е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още