IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВАП разпореди проверки за качеството на питейната вода в страната

Заповедта идва след самосезиране по информация в медиите

12:31 | 20.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Върховната административна прокуратура (ВАП) разпореди днес на главния държавен здравен инспектор да провери спазването на нормативните изисквания, осигуряващи безопасността на водата, предназначена за питейно-битови цели, съобщават от прокуратурата.

Заповедта идва след самосезиране по информация в медиите.

До 22 май инспекторът трябва да уведоми прокуратурата за предприетите мерки при осъществяване на държавния здравен контрол и спрямо органите на РЗИ в страната. 

Вчера Районната прокуратура в Хасково образува наказателно производство за това, че в периода 28 октомври 2016 г. – 4 април 2017 г. длъжностни лица са укрили информация за високо съдържание на уран и обща алфа активност във водата. Според обвинителите от това са последвали немаловажни вреди за околната среда, живота и човешкото здраве.

РЗИ разпореди на управителя на ВиК-Хасково спиране на работата на две помпени станции, които са добивали питейна вода с неотговарящи на стандарта показатели.

Преди дни районната прокуратура в Първомай се самосезира и разпореди проверка за наличието на опасни вещества в питейната вода в част от кварталите на града и няколко околни села.

Междувременно парламентарната група "БСП за България" настоя да се проведе изслушване в парламента на министрите на здравеопазването, околната среда и водите и на регионалното развитие за урана във водата в Хасково, което ще се състои утре.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още