IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Медведев поиска намаляване на зависимостта на руската икономика от петрола

Рецесията за руската икономика се оказа не толкова продължителна и разрушителна, смята руският премиер

14:32 | 20.04.17 г. 7
<p>
	Дмитрий Медведев. Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Дмитрий Медведев. Снимка: Архив Ройтерс

Високата зависимост на руската икономика от петролната индустрия отбеляза руския премиер Дмитрий Медведев по време на разширено заседание в Министерството на финансите. На него бяха обсъдени действията на институцията през 2016 година и приоритетите за тази година.

Заседанието се предава в YouTube.

По време на своето обръщение Медведев коментира срива на цените на петрола в началото на 2016 година.

„Въпреки че основните предизвикателства за икономиката не са свързани с конюнктурната цена на петрола, тя е предизвикателство в дългосрочен, а дори и краткосрочен и средносрочен план“, каза Медведев.

Медведев възложи на експертите във финансовото министерство да бъде намерен начин да се намали зависимостта на руската икономика от цената на петрола и допълни, че има "различни предложения", които ще бъдат обсъдени.

Основна задача за Министерството на финансите е да осигури устойчивостта на бюджета и намаляването на инфлацията. Институцията трябва да работи и за намаляване на административната тежест за бизнеса и развитието на икономиката.

Руският премиер отбеляза още, че спадът на икономиката през 2016 година е бил по-малък от очакваното, а рецесията - не толкова продължителна и не толкова разрушителна, както са предсказвали. Руската икономика е повишила своята конкурентоспособност, отчете още Медведев. 

Според него вече се проявяват и първите признаци за възстановяване на инвестициите в страната и посочи за доказателство оценките на агенциите за кредитен рейтинг. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 8 rate down comment 9
igigov
преди 7 години
нашите капиталисти са по руски образец все пак, но от много по лек калибър. Тук нямаме дълбоко узаконени корупционни практики като на Гъзпром напр. "балъците от БГ ще платят тръбопровода, но тръбите се поръчват само от фирмата ХХ на приятеля от детство на другаря ***, полагането им пък се прави само от ф. ХХХ, дето е на другия му приятел и тн. и тн. По време на стоежа цената за изграждането се вдига 2-3 пъти е така за спорта и още 100 комунистически хватки дето сме ги гледали за Белене и тн. Пример разчистване на терена за гьола Белене, демек бутане на 3-4 бараки и изкопаване на дупка ни струваше 750 мил. или подобна цифра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 6
tisia
преди 7 години
...това ,че иска означава,че е дал задача!...какъви редове изписа ,бреййййй...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 11
osoitza
преди 7 години
Той може и да си иска, но дали има кой да го постигне ? Това не става с директиви от високо ниво. Нужно е да си отгледат истински капиталисти, които да знаят как да произвеждат и продават а не тамушните им мутри спуснати от кремъм със тясна специализация в краденето на държавни пари...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още