IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австрия ще опита да пресече незаконното двойно гражданство

На нарушителите да бъде отнето австрийското гражданство, предлага вътрешният министър на страната

18:26 | 20.04.17 г. 1
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

След референдума в Турция Австрия обърна внимание на проблема с незаконното двойно гражданство, пише онлайн изданието EurActiv. Австрийците могат да притежават два паспорта само в единични случаи, посочва изданието.

След допитването за промени в турската Конституция, провело се на 16 април, обаче властите имат съмнения, че част от турските граждани, живеещи в Австрия, са запазили и своето турско гражданство в нарушение на правилата.

Вътрешният министър Волфганг Соботка е направил предложение, което да се пребори с този проблем – запазване на двойно гражданство без разрешение да бъде обявено за административно наказание и да бъдат наложени санкции за нарушителите. Това включва отнемане на австрийското гражданство и глоба от 5 хил. евро.

Официално в страната живеят 273 хил. турци и около две трети от тях имат австрийски паспорт, посочва EurActiv. Вероятно на не повече от 10 хил. души е разрешено да запазят и турското си гражданство, посочва още изданието.

По-голямата част от живеещите в ЕС турски граждани подкрепят искането на Реджеп Тайип Ердоган за промени в Конституцията, съобщиха световните агенции преди дни. В Австрия за промените са гласували 73% от турците, участвали в референдума. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
michaelis12
преди 6 години
правилно другари, а това трябва да напрайм и ние .... кой се писал турчин, пакистанец, австралиец писал, отнема му се българското тескере и гатооо, а кой се написал българин, алал да му е и такъв остава .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още