IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ФИФА отрече участието си в корупционните сделки за стадионите в Бразилия

Организацията се опитва да възстанови имиджа си след скандала, в който се забърка

18:39 | 20.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Управляващият футболен орган ФИФА се дистанцира от изграждането на стадиони, използвани на Световното първенство в Бразилия през 2014 г., след като разследващите в страната заявиха, че поне половината от тези обекти са построени на базата на договори, свързани с корупция, пише Bloomberg.

Строителни компании и местните власти са повлияли на тръжната процедура, която доведе до избора на определени фирми за изграждане на арените в замяна на нелегални разплащания. Това са обвиненията, насочени към директорите на Odebrecht - бразилски строителен гигант, който в момента е в епицентъра на скандала. Всичко това е довело и до по-високи разходи за изграждането на съоръженията, отколкото е планирано в началото.

Подобренията на стадиона “Маракана” в Рио, където германският отбор победи Аржентина на финала, са стрували над 300 млн. долара, или с една трета повече от очакваните 200 млн. долара. Цената на целия турнир беше около 3 млрд. долара, което е няколко пъти над първоначално предвиденото.

Същевременно ФИФА се опитва да възстанови собствената си репутация след корупционния скандал през 2015 г., който доведе до остраняването на голяма част от мениджмънта ѝ и доведе до остри критики от страна на фенове и спонсори. Организацията твърди, че няма нищо общо с проектите за стадионите, въпреки че те са направени така, че да отговарят на специалните изисквания за Световното първенство.

“Абсурдни” разходи

“Плащането на подобни услуги беше по преценката и контрола на съответните власти за стадионите без никакво влияние или контрол от ФИФА”, обяви организацията. “ФИФА очаква, че всички страни, въвлечени в организирането и домакинството на състезанията на ФИФА, следват местните закони и регулации”, посочва се в становището.

“Абсурдните” 300 млн. долара бяха похарчени за арената в Сао Пауло, на която публиката се наслади на мача на Бразилия срещу Хърватия. Очакваната цена за съоръжението беше около 100 млн. долара, сочат свидетелства на арестувания бивш главен изпълнителен директор на Odebrecht Марсело Одебрехт. По думите му цената е била договорена на вечеря с високопоставени политици. Върховният съд в Бразилия посочи и стадионите в три други града като проблемни.

ФИФА е поръчала на Бразилия да избере между 8 и 12 стадиона, които да бъдат домакини на най-гледаното събитие. Бразилия е избрала максималния брой, като разходите за тях са били направени с публични средства, макар че бившият президент Луиш Инасио Лула да Силва беше казал, че всичко ще се финансира с частни средства.

Няколко от стадионите сега се борят с финансови затруднения и се ползват слабо, включително един в столицата Бразилия - град, който няма футболен отбор в топ дивизията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още