IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България иска да се присъедини към ОИСР

В момента в организацията членуват 35 държави, като от Централна и Източна Европа са Чехия, Полша, Унгария и Литва

18:45 | 20.04.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Министерство на икономиката</em></p>

Снимка: Министерство на икономиката

България подготвя план за действие за присъединяване към Организацията за икономическо и сътрудничество и развитие (ОИСР).

Това се разбра по време на срещата на министъра на икономиката Теодор Седларски с Габриела Рамос, директор на кабинета на генералния секретар на организацията. На нея са били обсъдени перспективите и възможностите на нашата страна за членство в световната организация, съобщиха от Министерството на икономиката.

Габриела Рамос е изразила готовност за пълно съдействие за придвижване на кандидатурата и сътрудничеството с българската страна за необходимите стъпки в присъединителния процес.

В момента в ОИСР членуват 35 страни, като от Източна Европа са Чехия, Полша, Унгария и Литва.

Участието в ОИСР ще увеличи престижа и доброто име на българската икономика, която ще се нареди сред най-развитите в света, призоваха в края на март със специална декларация четири работодателски организации. Те се надяват, че влизането на страната ни в авторитетната организация ще предизвика допълнителен  инвестиционен интерес към България.

В началото на юни 2017 г. ще се проведе заседание на Съвета на ОИСР на министерско равнище. Съществува вероятност на това заседание да бъдат поканени нови страни за преговори за членство.

В ОИСР функционира механизъм за обстоен преглед ("peer review") на политиката и състоянието на страните кандидатки за присъединяване, в рамките на който те следва да докажат, че се придържат към принципите, споделяни от страните членки: отворена пазарна икономика, демократичен плурализъм и зачитане на човешките права.

След като страна-кандидат изрази своето желание да се присъедини към организацията и страните членки бъдат убедени, че тя е показала своите възможности да стане член, Съветът на ОИСР започва формална процедура за присъединяване. Целта е да се гарантира, че страната кандидат действително е готова да приеме всички задължения, произтичащи от членството.

По време на разглеждането на кандидатурата на страната в отделните Комитети тя следва да представи на Съвета декларация, съдържаща всички правни и политически ангажименти, които е готова да поеме.

Съветът взима окончателно решение дали да покани страната кандидат да се присъедини към ОИСР въз основа на съгласие от всички страни членки и след задълбочена оценка на Секретариата и на многобройните комитети.

ОИСР е създадена през 1961 г. Тя е наследник на учредената през 1948 г. Организация за европейско икономическо сътрудничество, която управлява инвестициите по Плана „Маршал“ за следвоенно възстановяване.

Днес в ОИСР членуват 35 държави, сред които САЩ, Канада, Австралия, Чили, Исландия, Израел, Япония, Република Корея, Мексико, Нова Зеландия, Норвегия, Турция и Швейцария. Всички страни членки на ЕС, с изключение на България, Румъния, Хърватска, Кипър и Малта, са и членове на ОИСР.

За преговори за възможно разширение са поканени Бразилия, Индия, Индонезия, Китай, Русия и ЮАР.

ОИСР събира и анализира данни, изработва стандарти и проекти за споразумения, в които подпомага своите членове в икономическото развитие, финансовата стабилност и борбата с бедността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:59 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 4
Dimat
преди 6 години
Е,това ОИСиРане ни трябваше,та да се наместим окончателно в собствените си осирални произведения,които творим вече 27 години!А след това ще привлечем чуждестранни "свещени" бръмбари,та да ни изваят от собствените ни оисирални произведения едни великолепни скарабеи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още