IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руски мозъчен тръст е подкопал доверието на американците в избирателната система

Според конфиденциални документи Кремъл е модифицирал стратегията си за подкопаване легитимността на американската избирателна система

21:42 | 20.04.17 г. 24
<p>
	Руският президент Владимир Путин.<em> Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Руският президент Владимир Путин. Снимка: Архив Ройтерс

Руски мозъчен тръст, контролиран от президента на Русия Владимир Путин - Институт за стратегически изследвания в Москва, е разработил план за преобръщане на изборите в САЩ през 2016 г., така че да подкопае доверието на американските гласоподаватели към избирателната система. Това съобщават трима настоящи и четирима бивши представители на американската администрация, пожелали анонимност, за Ройтерс.

Източниците на информационната агенция описват два конфиденциални документа на мозъчния тръст, които представят рамката и обосновката за това, което американските разузнавателни агенции заключават, че представлява усилия от страна на Русия да се намеси в изборите, които бяха на 8 ноември.

Служители на разузнавателните агенции са получили документите на Института след вота, уточнява информационната агенция.

Институтът се управлява от пенсионирани висши руски чуждестранни разузнавателни служители, назначени от кабинета на Путин.

Първият документ е стратегически и е написан през юни миналата година. Той е разпространяван на най-високо ниво в Кремъл. В него се препоръчва Москва да започне кампания за пропаганда през социалните медии и руските информационни бюра, подкрепяни от държавата, за да насърчат гласоподавателите в САЩ да изберат президент, който да възприеме по-мека позиция към Русия.

Вторият документ е изготвен през октомври 2016 г., като в него се предупреждава, че кандидатът на демократите Хилари Клинтън най-вероятно ще спечели вота. Заради това се залага и на друга стратегия – прекратяване на пропагандата в подкрепа на Тръмп и засилване на съобщенията за измами с избиратели с цел подкопаване легитимността на американската избирателна система и увреждане репутацията на Клинтън.

Засега от американските разузнавателни служби отказват да коментират информацията.

Владимир Путин отрича всякакви обвинения в намеса в американския вот. Агенцията не е открила представители на Кремъл и на въпросния институт за коментар.

Тръмп също посочва, че дейността на Русия няма никакво отношение към резултатите от изборите. Текущите разследвания на Конгреса на САЩ и ФБР за руска намеса досега не са довели до публични доказателства, че сътрудниците на Тръмп са подкрепили руските усилия за промяна на хода на вота.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

9
rate up comment 8 rate down comment 3
lozkhris
преди 7 години
Друго си е да имаш доверие на такава пИрфьектна система като нашата, къде от десетилетие все наш боййко избира....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 19 rate down comment 2
power grid
преди 7 години
Боли един заден косъм зад ухото за демократичният свят.Ако Путин мое го гътне бравос.Такъв демократичен свят дет *** престъпници гейове и всякаква *** има само права а нормалните хора само задължения не ми трябва.Предпочитам диктатура или военна хунта която да въведе вечерен час и гмежта да бъде натирена в трудови концлагери.Тва Анелии Ивани Десислави Коцета и подобни разни учиндолци костовци тва в лагера и да копа и да носи камъни до живот.А разни наркодилъри изнасилвачи убийци направо в урановите мини.За първа кражба се реже един пръст за втора ръката.Здрава власт със здрави закони.Гепят ли те в престъпление да знаеш че си свършен завинаги..Разни адвокати тарикати ше ми дават наклона на онова нещо.Айде бе човешки права...Как не се застъпиха за една жертва за една убита и изнасилена баба ограбена.Ше ти *** на демокрацията и ЕС и НАТО сиктир.И не съм популист а реалист
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 16 rate down comment 2
dakl
преди 7 години
До сега ни убеждаваха колко много при Путин е изостанала Русия във всяко едно отношение, а сега ни внушават че те са способни да извършат направо чудеса в техниката и технологиите и особено в най съвремените. Кое е вярното кажете?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 5
majnata
преди 7 години
Язък за демократичния свят ! : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 2
ДХДО
преди 7 години
няма никаква полза да се самозалъгваме - ако не с ядрения си арсенал или хибридните си похвати, то ще е с някой мизъчен тръст, но демократичния свят е обречен, путин вероломно ще го повали ... аз вече съм се примирил някак си с тазимисъл :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 5
majnata
преди 7 години
Големо разочарование , нъл...?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 12
mrynmryn
преди 7 години
Какво доверие може да имаш в система, която не избира този, за който са гласували най-много?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 5
michaelis12
преди 7 години
Това съобщават трима настоящи и четирима бивши представители на американската администрация, пожелали анонимност, за Ройтерс.----------------------------------------------------------------------мда баба ти, дедо ти, и на вуйна ти въллната .... аре ве аре нешо по-нормално тва онова не кат тва "на сестрата шуранайката та негов братовчед на пазара бил казал, че тъста му на Путин тва и тва ....... че и мозъчни тръстове били имали изведнъж от некъде си ти да видиш .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 4
bgMan
преди 7 години
На пед*лите все Русия ще им е виновна. Цял живот.Нали америка е нъмбер уан, как така нямат по-добър и по-голям мозъчен тръст за успешно противодействие срещу руския?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още