IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японски държавен фонд е сред кандидатите за бизнеса с чипове на Toshiba

Възможно е офертата да бъде отправена съвместно от няколко играча

09:28 | 21.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Държавният японски фонд Innovation Network Corporation of Japan (INCJ) може да инвестира в звеното за чипове на Toshiba, обяви министърът на индустрията и търговията на страната, цитиран от Ройтерс.

“Ролята на INCJ е да подкрепя индустриални иновации и ако предложението отговаря на неговите цели, тогава той може да се включи”, коментира министър Хирошиге Секо в рамките на прес брифинг в Токио. Отговорът той даде в отговор на въпрос дали е възможно INCJ да инвестира в Toshiba.

От своя страна, Toshiba иска да продаде своя бизнес с чипове, за да покрие разходите, свързани с американския си бизнес с ядрена енергетика Westinghouse Electric.

Марк Лонг, главният финансов директор на Western Digital, която иска да купи подразделението, заяви в интервю за Ройтерс, че води преговори с INCJ и Банката за развитие на Япония и ще обмисли съвместна оферта с тях.

Същевременно не спират спекулациите за това кои комании ще отправят оферти за бизнеса с чипове на Toshiba. Миналата седмица японската телевизия NHK обяви, че и американският технологичен концерн Apple показва апетит към това звено. Според репортажа Apple се колебае дали да инвестира няколко милиарда долара, за да придобие 20% дял в подразделението. 

Това обаче ще означава, че звеното ще остане под контрола на американска и японска компания, което не се харесва на властите, желаещи да запазят активите вътре в страната. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още