IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Явор Алексиев: Скептичен съм, че средната заплата ще достигне 1500 лв.

До 2023 г. коефициентът на демографско заместване ще расте заради бейби бума от началото на XXI век, прогнозира икономистът от ИПИ

10:46 | 24.04.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Ще продължи тенденцията за нарастване на заплатите. Това мнение изрази Явор Алексиев от Института за пазарна икономика (ИПИ) в студиото на "Денят започва" по БНТ.

Икономистът обаче изрази скептицизъм, че средната заплата ще достигне 1500 лв., каквито са обещанията на бъдещото правителство, освен ако икономиката не отбележи ръст от 4,5 -5%.

По думите му пада частта на заплатите в образуването на бюджета на домакинствата, тъй като все повече хора получават пенсии заради демографските специфики на обществото.

„От 55% – през 2015 г. на 54% пада процентът на заплатите в структурата на домакинския доход“, цитира данни от статистиката икономистът.

Той прогнозира, че благодарение на бейби бума от началото на века до 2009 година към  2023 г. ни очаква период, в който коефициентът на демографско заместване ще расте.

„Ражданите тогава деца сега влизат в групата на 15-19-годишните и постепенно се ориентират към пазара на труда, а това в следващите години най-вероятно ще доведе до подобрение на структурата на работната сила от гледна точка на средната възраст. Този ефект се наблюдава най-вече в София, Варна и Бургас, но на по-късен етап, след 2020 г., ще се види и в други области, където закъсня бейби бумът, като Перник, например", коментира Алексиев.  

"Икономиката има потенциал през следващите десетина години да се възползва от потенциала на млади кадри, които имат шанс да започнат с по-високи възнаграждения, стига, разбира се, да се насочат към сектори, които се търсят в момента“.

Според Явор Алексиев употребата на цигари и алкохол ще става по-малка в резултат на акцизната политика на ЕС.

„През миналата година беше увеличен акцизът върху цигарите и през следващите години той ще продължи да расте. При икономическия ръст, който имаме в момента, и при променящите се цивилизационни нагласи към пиенето и пушенето, ще става все по-малка употребата на тези стоки, смята икономистът. 

Той цитира статистически данни, от които се разбира, че структурата на разходите се подобрява, което означава, че домакинствата ще дават все по-малко за храна и безалкохолни напитки, но ще се насочват към стоки от по-висока степен на необходимост.

Алексиев напомни, че по-ниските цени през последните години са свързани с цената на горивата, но предупреди същевременно, че с тръгването им нагоре, ще се покачват и разходите за транспорт. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
Stone_Kold
преди 6 години
Робството продължава с пълна сила....755 евра заплата средна са непостижими за икономика в европата а в другите страни дори не се равнява на минимума да ти *** прехода и българията да ти *** ай да гърми атомната и да са свършва с таз пародия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още