IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До края на годината влиза в сила „Бонус-малус” за изрядните водачи

Нает е консултант, който да изготви методика за изграждане на системата с икономически стимули за добро шофиране

12:13 | 24.04.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

България е на първо място по смърт на пътя в Евросъюза. Заедно с другите превантивни мерки, най-накрая към финал върви идеята за поощряване на изрядните шофьори. Вече е нает консултант, който да изготви методика да изграждане на системата „Бонус-малус”, като се очаква  до края на годината тя да влезе в сила, съобщи Би Ти Ви.

“Размерът на полицата „Гражданска отговорност“ ще се изчислява според размера на щетите и това колко нарушения прави един водач, участва ли в пътно-транспортни произшествия. За изрядните ще има бонус и застраховката им ще стане по-евтина, нарушителите обаче ще плащат повече”, обясни комисар Бойко Рановски, началник на КАТ „Пътна полиция".

При сключването на полица, системата ще черпи данни за шофьора от КАТ и от Гаранционния фонд. Така задължителната застраховка може да струва в пъти по-скъпо за нарушителите.

„Това е много полезно, тъй като някой може и да се размине от плащане на глоба, но ако той участва в ПТП, неговата застраховка значително ще скочи. Това цели да намали катастрофите и да озапти пътните хулигани”, отбеляза Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите в катастрофи.

Шофьорите одобряват идеята.

Целта на системата „Бонус-малус” е да направи полиците „Гражданска отговорност” скъпи за водачите,  които често причиняват ПТП, а на внимателните шофьори, които карат безаварийно, да предостави по-големи отстъпки.

Терминът„Бонус-малус” се превежда като ”отстъпка-надбавка”.

„Бонус” - отстъпка, се дава за безаварийно шофиране, а „малус” е надбавка за количеството аварии, които водачът има към  момента на сключването  на застрахователния договор.

Тази система е икономически стимул за добро шофиране и работи в почти всички страни.

За въвеждането на „Бонус-малус“ в България се говори от години, но едва сега се предприемат конкретни стъпки за прилагането ѝ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
boyanpa
преди 6 години
До края на коя година е това, след като това и в момента работи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още