IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За 10 години трудовите злополуки в България са намалели с над 1300

По ОП „Развитие на човешките ресурси“ са заделени 80 млн. лева за проекти за безопасни условия на труд

17:28 | 24.04.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Трудовите злополуки в България са намалели с над 1300 през последните десет години, а инцидентите с летален изход са с почти 50% по-малко. Това заяви министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев в началото на едноседмичната кампания за отбелязване на Световния ден за безопасност и здраве при работа, организирана от КТ „Подкрепа“, съобщиха от пресцентъра на министерството.

През миналата година трудовите злополуки са били 2257, като тези с летален край са 71.

В световен мащаб трудовите злополуки са около 2 милиона годишно, а над 160 милиона работници всяка година се разболяват от професионални заболявания.

Министърът на труда и социалната политика посочи, че фонд „Условия на труд“ към Министерството на труда и социалната политика всяка година финансира проекти за подобряване на условията на труд в българските предприятия и проекти за минимизиране на професионалните заболявания.

По Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ са заделени 80 млн. лева за проекти по схемата „Безопасни условия на труд“.

„Имаме инструментите, политиката и вижданията как условията на труд в българските предприятия да бъдат подобрени. Нека всички ние заедно – правителство, работодатели и синдикати, да гарантираме, че българските работещи ще се чувстват удовлетворени и сигурни на своето работно място“, заяви министърът.

Той добави, че МТСП в сътрудничество със синдикалните и работодателските организации разработва национални програми и стратегии за безопасност и здраве на работното място.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
v_tin
преди 6 години
Ами то си няма индустрия, откъде да дойдат злополуките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още