IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тр. Трайков: ЕК установи, че сме надплатили значителни суми на "Газпром"

Брюксел ще очаква от руската компания да предложи ангажименти и да ги спазва, но няма да има компенсации за засегнатите държави

22:08 | 24.04.17 г. 9
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

България е надплатила значителни суми на "Газпром" при покупката на природен газ. Това коментира членът на "Нова република" и бивш енергиен министър Трайчо Трайков пред Bloomberg TV Bulgaria.

Той каза, че в публичната част на документацията на Брюксел не е посочена сумата, но става въпрос за "стотици милиони или над милиард" за периода от 2011 година насам.

Трайков обаче посочи, че делото на "Газпром" за злоупотреба с господстващо положение в Централна и Източна Европа вероятно ще приключи без глоба за газовия гигант, ще има ангажименти, които компанията ще трябва да спазва.

Това означава, че няма да има и парични компенсации за засегнатите страни, прогнозира бившият енергиен министър.

България трябва да представи становище до 4 май, но има въпроси, които ще бъдат съгласувани след тази дата, обясни още Трайчо Трайков. 

Той предупреди и за някои юридически капани. Например ангажиментите на "Газпром" не предвиждат предоговаряне на договорите между засегнатите страни с руската компания. Корекциите ще бъдат нанесени едностранно, а страните ще се откажат от претенции в следващи периоди, обясни още бившият енергиен министър. 

Какво коментира Трайчо Трайков за българската позиция в този казус можете да видите във видеото 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

9
rate up comment 4 rate down comment 6
comet
преди 6 години
Този глупав, долен и алчен ени.чар причини огромни загуби на страната ни, спомнете си: изявите му за шистовия газ в полза на Шеврон; после как размотаваше руснаците цели три години с дали ще има или няма да има Белене; ...; този со.ро.со.ид е от кот.ило като това на позорът за народа ни плевнелиев, та не случайно го тикат напред в политиката и медии като тази го цитират, той е доказан ени.чар и го гласят за още бъдещи ени.чарски позиции и изяви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 19
Mavi Goz
преди 6 години
На мене нещо от целата работа не ми е ясно - кой и как стигна до такива изводи? Кой решава каква е цената на една стока? Щото не съм чул при пазарната икономика, към която гордо се причислихме преди 15-тина години, да има Комитет по цените...??? Щото ако аз нещо не съм разбрал, дали нема в тоя Комитет да напрай некой сметка и с колко са ни обрулили американските ТЕЦ-ове? Или да търчим при Трайчо да ми сметне, ако мерцедеса ми струваше с 50 бинки по-тънко, колко ми дължи за 15 години Балкан стар...? хихихи... Щото и руснаците не са ни го давали насила тоя газ - при свободния пазар можеш и да не купуваш - гледаш етикета с цената, четеш договора и решаваш... Или все пак ни върнаха в административно-командната икономика?За плоскоглавите пояснявам - тук Газпром нема отношение - питам по принцип - кой и как определя и ще определя цените и къде отидоха сказките за свободния пазар и наистина ли искаме свободен пазар, на който всеки продава за колкото той си реши и всеки купува, ако иска...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 16 rate down comment 3
khao
преди 6 години
леко че ще се избиете кой по напред да защитавата руските грабители на България .... толкова ли много Ви плащат или просто сте глyпaви до неузнаваемост ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 8
ABBA
преди 6 години
Не е луд тоя, който яде баницата, а който му я дава.Отворкото, като бе в управлението какво промени по горния казус?Верен отговор: кравайче с дупка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 28 rate down comment 4
bgMan
преди 6 години
Имали пари, поискали им ги и те ги дали.На *** народ с робска психика какво друго да му се случи. Ако не могат да го оберат през данъците ще го оберат чрез някой монопол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 14
KPetkov
преди 6 години
http://gikotev.blog.bg/drugi/2016/11/07/koi-oshte-osven-traikov-se-obogati-ot-deloto-za-aec-quot-bel.1488138
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 29
studioaa
преди 6 години
Този подкупен "експерт" е обвиняем в това, че е ощетил държавата с десетки милиони в сделката между държавата и неговия бивш работодател EVN. Срещу него, Дянков и Прокопиев и кръга агнешки главички се води мегадело, което сериозно застрашава най-важната маша на задкулисието у нас - грантаджиите на чуждите НПО-та, които ни учат на демокрация. Почтенността на Трайчо е под голям въпрос и всичките му мнения нямат никаква тежест за момента поне...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 20
v_tin
преди 6 години
България е надплатила значителни суми на "Газпром" при покупката на природен газ.Dobre de, нали си има формула по която се смята този газ. Да не би при нас да е една, а при руснаците друга.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 31
be_google
преди 6 години
*** НЕ ВИ ЛИ СРАМ БЕ?!? кой е този "експерт" и защо ни натрисате глупавите му разсъждения? ИЗборите не минаха ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още