IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сирма цели да влезе в Топ 10 в разработването на софтуер за лицево разпознаване

Компанията отпразнува 25 години от създаването си

16:51 | 25.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Сирма Груп Холдинг АД е разработила софтуер за лицево разпознаване и има амбиции тази година да се утвърди сред 10-те най-големи производители на подобни технологии. Това обяви пред Bloomberg TV Bulgaria изпълнителният директор на компанията Цветан Алексиев.

На 24 април се навършиха 25 години от създаването на най-голямата българска технологична група Сирма Груп. По този повод компанията организира събитие на тема „Следващите 25 – Интелигентното предприятие“, което очерта тенденциите в сектора и мястото на групата в него.

Гостите на събитието бяха посрещани от изкуствен интелект, разработен от софтуерната компания. „Работим по него от доста време. Той представлява невронна мрежа, която е обучена със стотици хиляди изображения. Все още технологията е в процес на разработка, но виждаме, че тя успя да разпознае повечето от нашите гости. Разбира се, за да разпознае някого, трябва да има няколко снимки, събрани от интернет например, за да се свърже с името на човека“, обясни Алексиев.

„Нашите амбиции са до края на годината да влезем в Топ 10 по точност при всички производители на такива технологии. Приложението на технологии от този вид е огромно. Това са системи за корпоративна и национална сигурност, маркетинг, магазини“, добави още той.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
„Тази технология все още се разработва и е експериментална. Точността, която целим, ще бъде постигната в края на годината. Тогава ще започнем да търсим клиенти“, представи целите на компанията Алексиев.

Миналия месец холдингът проведе дискусии за актуализиране на стратегията си, като залага на три основни стълба до 2022 г. - облака, когнитивните бизнес технологии и обработката на огромни количества данни.

„Нашата визия е свързана с това, че светът все повече и по-бързо се променя, воден от технологичното развитие. През последните няколко години станахме свидетели на процеси на сливане на дигиталния с физическия и биологичния свят. Тази тенденция на бурно развитие на технологиите, на навлизането на когнитивните технологии, на технологии, свързани с изкуствен интелект, отправят огромно предизвикателство към нации, организации, компании, общества и хората“, посочи Алексиев.

По думите му организациите трябва да отговорят на предизвикателствата, за да се адаптират към бързо променящата се околна среда, към променящите се изисквания за правене на бизнес. Те трябва да извървят прехода към интелигентното предприятие. Това е и нашата мисия – да подпомогнем този преход. Това е фокусът, който ще развиваме през следващите години“, заяви изпълнителният директор на Сирма Груп Холдинг. 

От началото на годината акциите на холдинга поевтиняват с 5,72%, като за една година цената им се увеличава с 4,77%. Пазарната капитализация на дружеството е 66,543 млн. лв. 

Още за визията на компанията през следващите години вижте във видеото: 

Свързани компании:

Сирма Груп Холдинг АД(SGH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още