IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Радев: Трябва да сме отговорни към ползването на информационните технологии

IT секторът генерира 4,5 на сто от общата брутна добавена стойност в икономиката ни, твърди министърът на икономиката Теодор Седларски

17:26 | 25.04.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Президентът Румен Радев участва в откриването на Webit.Festival за технологии, иновации и инвестиции в &quot;София тех парк&quot;. Гости на откриването бяха и президентът Росен Плевнелиев (2012-2017), кметът на София Йорданка Фандъкова, министри и дипломати. <em>Снимка:&nbsp;БТА</em></p>

Президентът Румен Радев участва в откриването на Webit.Festival за технологии, иновации и инвестиции в "София тех парк". Гости на откриването бяха и президентът Росен Плевнелиев (2012-2017), кметът на София Йорданка Фандъкова, министри и дипломати. Снимка: БТА

Развитието на информационните технологии и цифровото предприемачество носи последици в социален, политически, бизнес и философски характер и затова е важно как ще бъдат използвани. Това е заявил по време на откриването на  ежегодния форум Webit.Festival за технологии, иновации и инвестиции, който се провежда под негов патронаж, президентът Румен Радев, цитиран от пресцентъра на президентството.

Същевременно той е подчертал, че именно младите хора следва да бъдат подготвени за новите професии, в които водеща ще е машината. 

„Радвам се, че точно на този форум, и то в България, са събрани млади лидери, учени, бизнесмени, предприемачи от цял свят, които ще търсят отговор на тези въпроси“, е посочил президентът, като е подчертал, че София е „точното място“ за организирането на подобен форум. „Защото София и България разполагат с един невероятен капитал – това са нашите млади хора, които с много енергия и интелект дават всичко за развитието на човечеството. Работете заедно с тях“. 

„България е дом на една растяща и интересна за целия свят стартъп екосистема и общност. Не случайно България  през последните години е в „топ десет“ на международни класации, които се отнасят за привличане на стартъп бизнеси в България, за привличане на аутсорсинг индустрии и рисков капитал в тези нови прохождащи производства“. Това е заявил от своя страна министърът на икономиката Теодор Седларски по време на откриването на форума.  

"България, която има десетилетен опит в електрониката, в развитието на информационните и комуникационните технологии, днес може с гордост да заяви, че стъпвайки върху своя опит и използвайки своя потенциал, има един работещ, растящ, ориентиран към износа сектор на информационните и комуникационните технологии", каза той.

„Секторът е сред най-динамично развиващите се в българската икономика и основен двигател за разкриване на нови и висококвалифицирани работни места в страната. Той генерира 4,5% от общата брутна добавена стойност (БДС) в икономиката ни, а 73,3% от наетите в него са на възраст под 40 години“, посочи Седларски.

По време на събитието министърът на икономиката е акцентирал върху това, че през последните години България се развива като перспективна дестинация за инвестиции в ИТ и аутсорсинг индустрията. „Предимствата на сектора и благоприятната инвестиционна среда у нас привлякоха редица световни компании от бранша, които успешно развиват своята дейност в България“, каза още министърът.

“Събираме световния елит, за да покажем на българското общество как всеки един аспект от живота ни ще се промени. Обединихме повече от 5000 души под знамето на Webit, за да преоткрием бъдещето на Европа”, е заявил при откриването председателят на Webit.Foundation Пламен Русев, цитиран от пресцентъра на организацията.

В церемонията по откриването са участвали и медалисти от Националната прородо-математическа гимназия “Акад. Любомир Чакалов”, а видеообръщения са направили министърът на науката и технологиите на Китай д-р Уан Ганг и вицепрезидентът на Европейската комисия и европейски комисар за енергийния съюз Марош Шефчович.

За финала на откриващата церемония на сцената се е появил и президентът Росен Плевнелиев, който е представил своята визия за бъдещето на България като център на иновациите и технологиите в Източна Европа.

“За мен Webit е сбъдната мечта. Виждам България с амбиция и бъдеще. Пламен Русев и този форум са един от основните инструменти за реализирането на това бъдеще”, е казал той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още