IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свободата на медиите в България е все по-илюзорна

Позициите на страната ни се подобряват минимално в ежегодната класация на "Репортери без граници"

10:19 | 26.04.17 г. 22
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Илюстрация: &quot;Репортери без граници&quot;</em></p>

Илюстрация: "Репортери без граници"

България подобрява минимално позициите си в ежегодната класация за свобода на медиите на организацията „Репортери без граници“, като остава в групата на държавите с частично свободни медии и с най-лошо класиране в рамките на Европейския съюз (ЕС).

В тазгодишната класация България е поставена на 109-то място от 180 държави с резултат от 35,01 точки. Спрямо миналата година страната ни подобрява класирането си със само 4 позиции, но по-скоро заради цялостното влошаване на медийната среда в други страни.

Според организацията се увеличават случаите на физически атаки срещу журналисти у нас. Продължава и сътрудничеството между медиите, властите и олигарсите.

Топ 10 на класацията остава непроменена в сравнение с миналата година. Норвегия остава държавата с най-свободни медии в света, следвана от Швеция и Финландия. Четвърта е Дания, на пето място е Холандия, а първите 10 се допълват от Коста Рика, Швейцария, Ямайка, Белгия и Исландия.

На дъното на класацията, на 180-та позиция, е Северна Корея като държавата с най-несвободни медии. Преди нея са Еритрея и Туркменистан. Топ 10 се допълва от Сирия, Китай, Виетнам, Судан, Куба, Джибути и Екваториална Гвинея.

Като цяло държавите с най-ниска свобода на медиите се концентрират в Африка, Близкия изток и Азия, както и част от Латинска Америка.

В анализа си за цялостната медийна ситуация „Репортери без граници“ посочва, че никога свободата на медиите по света не е била толкова застрашена заради репресиите, атаките, триумфа на „силните на деня“, като например Доналд Тръмп и Реджеп Тайип Ердоган, фалшивите новини и т.н.

Трудна е ситуацията в 72 от изследваните 180 държави, сред които Китай, Русия, Индия, почти всички страни от Близкия изток, Централна Азия и Централна Америка, както и две трети от страните в Африка.

Медиите са свободни само в петдесетина страни по света - в Северна Америка, Европа, Австралия, южната част на Африка, подчертава се в доклада. В някои от тях обаче има риск от негативна промяна. „Достигнали сме ерата на пост-истината, пропагандата и потискането на свободата, особено в демокрациите“, заключава се в доклада.

„Репортери без граници“ събира количествени и качествени данни за медиите в 180 държави по света чрез специален въпросник, насочен към журналисти, юристи, социолози и т.н. Организацията оценява плурализма, независимостта на медиите, средата, автоцензурата, регулаторната рамка, прозрачността, инфраструктурата и атаките.

Резултатът се формира в границите от 0 до 100, като 0 е най-добрият възможен резултат, а 100 – най-лошият.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 13 rate down comment 0
Jay Gould
преди 6 години
Само с ''медийно партньорство'' и с пари от държавата наливана в частни медии от разни държавни агенции и министерства не става. Медиите и не само тук или лъжат или пускат боза, напълно безполезна в повечето случаи ''информация'' от рода на какви бил си казал тоя или оня министър или тоя шеф на агенция. И като видя нечия снимка на статия ''от личен архив'' ми е ясно, че става дума за поредния ПР и дори не ги отварям вече. Очаквано сериозните рекламодатели се дърпат. Кой би искал да плаща за реклама сред шишета с боза. Виждам, че дори от сайта ви са изчезнали рекламите на банки, брокери и фондове са заменени с такива за супермаркети. БГ медиите сами се погребаха. Включително много онлайн такива, но да видим какво ще се появи после.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 10
khao
преди 6 години
повервах ти, хахахахаха ... освен работата не им ли удрят и едни 100 тояги на голо ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 4
bgMan
преди 6 години
За коментар 2 на michaelis12:--------------Потвърждавам.Имам колеги там.Ако пострадал швед само посмее да подаде оплакване директно срещу мигрант (дори и за престъпление като изнасилване или въоръжен грабеж без жертви) веднага губи работата си, още в същи ден. Има пълна забрана да се посочва виновник за каквото и да било ако той е мюсюлмански мигрант. Може след това да ги хващат и екстрадират обаче цензурата в Швеция от миналата година е направо жестока, въобще не е по-малка от руската, която всички така удобно сочат с пръст и заклеймяват като голямо зло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 6
majnata
преди 6 години
Интересно би били мнението на независимата Инвесторова журналистика по тоя въпрос...всичките там класации са политическа повърня !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 5
bgMan
преди 6 години
Каква свобода на медиите в България?Погледнете само какъв процент от медиите и от рекламния пазар са в ръцете на хора като Дебелян Пеевски, Красимир Гергов, Георги Гергов, Иво Прокопиев и още няколко други подставени лица. Капитала съсредоточен в ръцете на подобни най-меко казано алчни и неморални хора задушава и убива всяка една свобода.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още