IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И във Велинград са знаели за урана във водата от месеци

Водното дружество в града е имало информация още на 29 декември 2016 г.

12:22 | 26.04.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Водоснабдителното дружество във Велинград още на 29 декември 2016 г. е имало информация за превишения над допустимите норми уран във водоизточниците. Въпреки това контролните органи не са били уведомени. Това стана ясно на пресконференция на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) Пазарджик, предава БНТ.

Водоподаването във Велинград бе спряно преди дни заради получен сигнал за завишени показатели на естествен уран във водата.

Информацията за нестандартни резултати за уран от проби питейна вода в три от водоснабдителните зони на регион Велинград е подадена чак на 21 април в РЗИ, допълва БТА. По разпореждане на РЗИ от 20 април е спряно ползването за питейни нужди от водоизточниците в с. Грашево, махала Мечо корито, селата Света Петка, Юндола, Пашово и части от кварталите "Чепино" и "Лъжене" във Велинград. 

Резултатите от анализа на водата от четирите пункта сочат, че при норма за естествен уран 0.03 мг/литър, стойностите са съответно 0.078, 0.070, 0.057 и 0.041 мг/литър. Това е превишение от 1,4 до 2,6 пъти. Взети са нови проби от засегнатите водоизточници и се очаква резултатите да станат известни до десет дни.

Заради забавянето РЗИ е изготвила три акта на ВКТВ ЕООД - Велинград по Закона за водите, чиято стойност се очаква да бъде 15 хил. лв.

Началникът на отдел "Държавен здравен контрол" в РЗИ-Пазарджик обясни днес, че през месец март са правени изследвания на водата в Света Петка, но пробите не са отчели завишения на стойностите.

В момента водоползването за питейни нужди от проблемните водоизточници е спряно до излизане на окончателните резултати. Създадена е необходимата организация за доставка на бутилирана вода, която се раздава на домакинствата по списък.

Миналата седмица Върховната административна прокуратура (ВАП) разпореди на главния държавен здравен инспектор да провери спазването на нормативните изисквания, осигуряващи безопасността на водата, предназначена за питейно-битови цели в страната.

По предварителни данни няма несъответствие по химичен показател естествен уран във водата от централното водоснабдяване на Хасково, показаха анализи на лабораториите на Националния център по радиобиология и радиационна защита. Междувременно Районната прокуратура в Хасково образува наказателно производство за това, че в периода 28 октомври 2016 г. – 4 април 2017 г. длъжностни лица са укрили информация за високо съдържание на уран и обща алфа активност във водата на Хасково.

Не е открито наднормено съдържание на естествен уран в питейните води в района на Първомай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
majnata
преди 6 години
Боко каза " ше изкопаем нови кладенци"...що ленти има да се режат още...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
IQ96
преди 6 години
Аман от уран!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още