IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рентабилен ли е златодобивът в Трън?

Спорът за наличието на уран в региона продължава

10:02 | 27.04.17 г.
<p>
	<em>Източник: Bulgaria ON AIR</em></p>

Източник: Bulgaria ON AIR

Рентабилен ли е златодобивът в Трън – продължават споровете по тази тема между представители на индустрията и жители на общината. Заради проекта на „Евромакс Сървисиз“ (свързано с „Асарел Медет“) да отвори закритата мина „Злата“, в общината е насрочен местен референдум на 11 юни. 

„Това, че в Трън има геофизична аномалия, свързана с уран, е известно от много време и не е никаква новина. Докато не излезе оценката по въздействие на околната среда (ОВОС), не може да се каже дали страховете на хората имат основание“, заяви пред Bulgaria ON AIR Боян Рашев, представител на консултантската компания denkstatt. Компанията е член на Българската минно-геоложка камара (БМГК).

Искрен Миланов, жител на Трън, заяви, че през 1974 година находището е закрито от държавата като безперспективно при 3,7 грама злато на тон. Сега по думите му се декларира очакван добив от 1,8 грама на тон руда.

Според него мината ще бъде „абсолютно нерентабилна“.

„Какво правят трънчани, когато борсовата цена на златото падне, концесионерът си тръгне и останат едни големи ями, в които има радиоактивни остатъци под формата на хвостохранилища“, попита Миланов.

Минерално суровинната индустрия извървя голям път през годините, заяви Даниел Киряков от БМГК. По думите му, преди да е готова екооценката, разговорът е несъстоятелен. Той допълни, че България е минна държава и тази индустрия дава между 3 и 5% на БВП.

Оценката се изготвя с пари на инвеститора, там обективно има уран, отговори Искрен Миланов.

Вижте още във видеото: 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:35 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още