IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Средностатистическият инвеститор у нас - млад мъж с доходи до 1000 лева

Спестяванията трябва да се диверсифицират, а за вложенията трябва да открият правилни партньори и се започне максимално рано, съветват експерти

16:18 | 27.04.17 г. 22
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: УниКредит Булбанк</em></p>

Снимка: УниКредит Булбанк

Средностатистическият инвеститор чрез директни инвестиции и спестовни планове в България в повечето случаи е мъж, жител на голям град, на възраст между 35-44 години, със заплата между 700 и 1000 лева.

Това показа проучване на УниКредит Булбанк за профила на инвеститора със свободни пари и желание да ги вложи в акции или взаимни фондове. То беше цитирано по време на конференцията  „Ден на инвестициите II“, организирана от банката.

„Твърдението, че трябва да имаш високи доходи, за да инвестираш, е мит“, категорична е Цветанка Минчева, директор “Банкиране на дребно” и член на уравителния съвет на УниКредит Булбанк

По думите ѝ на въпроса „Какво ви пречи да инвестирате“, повечето клиенти отговаряли, че имат притеснения, защото смятат, че тези продукти са основно за юридически лица, че са необходими големи суми за инвестиция, че има риск от загуба на спестяванията, както и че периодът на инвестицията е дълъг.

Минчева опроверга напълно тези страхове, като показа, че според данни на банката средната продължителност на един депозит е седем години, а внесената сума е 4000 лв.

„Тази сума е подходяща за инвестиция на парите ни в различни продукти. Много е важно да диверсифицираме спестяванията, които искаме да вложим. Можем да направим инвестиция и с 20 евро, идеята е да знаем какво искаме да постигнем и да го кажем на експертите, с които работим или да поискаме съвет от тях“, посочи директорът банкиране на дребно.

„Има формула за успех на добрата инвестиция, обявиха Петр Шимчак, директор продажби в Pioneer Asset Management, и Явор Ачев, мениджър за България в Pioneer Investments.

Те разкриха какви са нейните елементи: FI =  R x(r + e2 )t – S, където FI е финансова независимост; R - рационалност = диверсификация и застраховка живот; вдъхновение от най-богатите; E - емоции = малко страх помага, но паниката вреди, а инвестирането може да бъде забавно; T - време = загубеното време не може да се върне, като сложните дейности трябва да бъдат само в дългосрочен план; R е отговорност = редовни инвестиции от 10-20% от приходите могат да доведат до пасивни приходи много преди пенсионирането; S - спекулация = спекулацията е игра с нулев резултат и много хора губят приходи.

„При инвестирането са важни три ключови неща: да обогатяваме финансовата си култура, да изберем правилни партньори и да започнем максимално рано“, коментира Енрико Минити, главен оперативен директор и зам.-председател на управителния съвет на УниКредит Булбанк.

Изпълнителният директор на Алианц България Холдинг Димитър Желев даде прогноза какво ще се случва тази година на инвестиционните пазари.

“Въпреки неочакваните геополитически събития тази година можем да очакваме, че световната икономика бавно ще увеличи темпа си на растеж при ограничаване на експанзивната монетарна политика в Европа и Азия.
Рестриктивните монетарни мерки с очаквания за фискална подкрепа на потреблението и бизнеса в САЩ и преодоляването на съществуващите геополитически рискове ще играят съществена роля, и ще въздействат върху пазарите“, посочи Желев.

Думите му бяха подкрепени от София Христова, председател на изпълнителния комитет на Алианц България Холдинг и изпълнителен директор на ПОД Алианц България.

Тя съветва да се започне по-рано с инвестициите, за да се спечели от фактора "време".

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 13 rate down comment 4
KPetkov
преди 6 години
То на БФБ нали виждаш покупките: 10 бройки по 1,5, 20 по 1 лев.То трябва да се почне от някъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 37 rate down comment 4
margen
преди 6 години
1 000 лв. и инвестира. С какво живее този човек?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още