IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нарастващото влияние на наследената власт в САЩ на Тръмп

Каква точно е ролята на дъщерята на президента Иванка Тръмп, пита коментаторът на FT Едуард Лус

12:38 | 29.04.17 г. 2
<p>
	Ангела Меркел и Иванка Тръмп. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Ангела Меркел и Иванка Тръмп. Снимка: Архив Ройтерс

Каква точно е ролята на дъщерята на президента? На този въпрос Иванка Тръмп не успя да намери отговор тази седмица в Берлин. Без никога да е печелила избори по-голямата дъщеря на Доналд Тръмп сега е сред най-влиятелните хора в света, пише коментаторът на Financial Times Едуард Лус.

Съпругът ѝ Джаред Къшнър е пълномощник на администрацията на Тръмп заради брака си с нея. И двамата изглеждат приятни хора, а приятелите им ги описват като „нормални“. Но тяхното изкачване до върха на американската власт е безпрецедентно в съвременната западна демокрация. А германците не са единствените, които се опитват да осмислят това.

От Си Дзинпин в Китай до Джъстин Трюдо в Канада и Ангела Меркел в Германия световните лидери действат на базата на предположението, че Тръмп ще запази дъщеря си и зет си на ключови позиции. Други, например постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли, „могат лесно да бъдат заменени“, както подсказа Тръмп тази седмица. Но другите правителства смятат, че близките роднини на президента не могат да бъдат сменени.

А може би и предпочитат това да е така. Иванка Тръмп очевидно бе критично настроена, привличайки вниманието на баща си към хуманитарните последици от скорошните химически атаки в Сирия. Съпругът ѝ активно се опитва да отстрани Стивън Банън, основен поддръжник на доктрината „Америка на първо място“. Двойката действа като пречка за по-силните импулси на президента.

Иванка Тръмп се опитва и да създаде по-човешки образа на баща си. Тази седмица тя се оказа съавтор на материал за FT заедно с Джим Йон Ким, президент на Световната банка, в подкрепа за по-голямата роля на жените в глобалната работна сила. След кампания, в която баща ѝ направи приоритет възстановяването на доминираните от мъже работни места, например в минната индустрия, Иванка Тръмп се превръща в „ин“ за „ян“-а на баща си. Не е случайно, че Иванка бе първата от фамилията Тръмп, която осъществи визита на високо равнище след стъпването му в длъжност. Самият Тръмп все още не е пътувал в чужбина, пише Лус.

И все пак възходът на Иванка Тръмп си идва с цена. На първо място, това е ударът върху репутацията на американската демокрация. Близките на президента често играят важна роля. Без съмнение, Бил Клинтън щеше да бъде силен „първи“, ако Хилари Клинтън бе спечелила. Челси Клинтън също щеше да получи някаква власт. Но позицията на Иванка Тръмп издига тази възможност до съвсем нови нива. Пътуването ѝ до Германия силно подчерта това. Тя седна до Меркел, ръководителя на Международния валутен фонд Кристин Лагард, външния министър на Канада Кристия Фрийланд, и други дами, присъстващи заради реалните си дела.

Присъствието на Иванка Тръмп напомни на домакините ѝ за ролята на наследената власт и богатство в модерното американско общество. Подобно на баща си и брат си Доналд младши, който заедно с другия им брат Ерик ръководят Trump Organization, и Иванка е завършила Wharton – бизнес училището към University of Pennsylvania. Никой не твърди, че не е била достатъчно добра, за да посещава подобно елитно училище. Но фактът, че баща ѝ е учил там, със сигурност не ѝ е навредил.

Един от четирима студенти в университетите от Бръшляновата лига са наследници на бивши възпитаници. Според оценки Тръмп е дарил поне 1,5 млн. долара на Pennsylvania University, което също е забележително. По същия начин няма причина да поставяме под въпрос академичните способности на Къшнър. Но баща му, Чарлз Къшнър, е дарил 2,5 млн. долара на Harvard University, който Джаред в завършил. За да бъдем честни, елитите правят каквото е нужно, за да дадат по-голям тласък на децата си. Но това предполага съвсем различен мащаб, когато баща ти стане президент на САЩ, коментира Лус.

Вторият риск е свързан с възможността за конфликти. Иванка Тръмп с право отстъпи управлението на модния си бизнес на външни лица, докато работи като съветник в Белия дом. Тя отказа да взима и заплата. Но това вероятно няма да е достатъчно. Може би Китай щеше да одобри търговската й марка, дори ако баща ѝ не беше станал президент. Но все пак е странно, че тя получи зелена светлина по време на визитата на Си Дзинпин в САЩ по-рано този месец.

Не на последно място не трябва да забравяме и риска, свързан с връзките с обществеността. Иванка Тръмп с право твърди, че силните икономики са изградени върху равни възможности. С право разкритикува и САЩ, че не предоставят право на платен отпуск по майчинство. Но тя ще трябва ясно да покаже какво влияние всъщност има.

Защото бюджетът на Тръмп не казва нищо за платен отпуск. Затова и нещата може да преминат през пълен обрат за дъщеря му. Вместо да защитава жените в Белия дом, хората може все повече да започнат да вярват, че целта на Иванка Тръмп е всъщност да защитава баща си пред жените, завършва Лус.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 38 rate down comment 0
v_tin
преди 6 години
Ами и аз попитах какво прави че се среща с меркел, а то се оказа че е дъщеря на баща си. Отделно че ме заплаши че ще прати смс на баща си ако много питам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 43 rate down comment 2
lozkhris
преди 6 години
Е.. че какво толкова?! Покойният премиер и основател на Сингапур като независима държава постави на своя пост сина си когато се оттегли от политиката / той умря, но синът му си в все така премиер / . Марешки си сложи всичките роднини и любовници в партията си. Що па Тръмп да остава назад?! Освен това Иванка е толкова хубава....:):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още