IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на цените на имотите в Перник достига 20% през първото тримесечие

Купувачите са предимно млади хора, с образование и добри доходи, включително и млади семейства от София, които търсят по-големи жилища на добра цена

12:02 | 28.04.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Investor Media Group</em></p>

Снимка: Investor Media Group

Пазарът на недвижими имоти в Перник е динамичен, има увеличение на сделките при продажба, а ръстът при цените на годишна база достига 20%. Така местните агенции за имоти обобщиха първото тримесечие на 2017 г. по време на бизнес закуска, организирана от сайта Imoti.net. В дискусията се включиха над 20 агенции и брокери от града. 

Новите тенденции на пазара в Перник се дължат на голямото търсене на имоти и липсата на достатъчно предлагане, коментираха представителите на бранша.

Клиентите са предимно млади хора, с образование и добри доходи. Има интерес от млади семейства от София, които се ориентират към по-добри имоти в кв. "Изток" в Перник, тъй като бюджетът им позволява да купят по-голям имот, с по-добра инфраструктура, отколкото в София.

През 2017 г. се наблюдава и още една тенденция – ръст в покупките на имоти чрез банково кредитиране, за разлика от предишни години, когато те са се осъществявали предимно с налични средства на купувачите.

В сегмента на земеделските земи браншът отчете увеличение на интереса към Радомирско, Брезнишко и Трънско, а при селските имоти – към Студена и Брезник,  т.е. към имоти на разстояние не повече от 50 км. от София, за постоянно живеене.

Чуждестранните купувачи в Перник и региона са предимно европейци – холандци, англичани, французи.

Наболялата тема за нелоялните практики на имотния пазар отново предизвика много коментари и предложения. Участниците в дискусията се обединиха около становището за законово регулиране на бизнеса с имоти, ясни правила, въвеждането на ценз и компетентности на брокерите и санкции при нарушения на правилата.

Бизнес закуската на Imoti.net в Перник е част от проекта „Годишни награди на Imoti.net”, който насърчава добрите практики в сектора. От 2017 г. Imoti.net обнови дизайна и функционалността си, с което направи още една крачка напред в разграничаването между качествените и некачествените обяви за имоти. Мисията на сайта е да подкрепя коректните участници в имотния бизнес, така че потребителите на техните услуги да могат да правят правилен избор в свой интерес по всяко време.

В полза на потребителите Imoti.net стратрита и поредицата „Доверен брокер“ със съвети за разграничаване на коректните и некоректни посредници при сделките с имоти.  

Генерален партньор на Бизнес закуските на imoti.net е Банка ДСК, с подкрепата на Via Celere, Harmony Suites, Софконсулт и BLD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
nradev
преди 6 години
Некъв Виц ли е товА. В Перник нямало предлагане
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още