IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Качеството гони учениците от професионалното образование

Намаляващият брой ученици в техникумите очертава рискове за бизнеса

09:09 | 29.04.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

През последните години чувствително спада интересът към професионалното образование у нас, като този факт не може да бъде обяснен само с демографската ситуация в страната и все по-малкия брой ученици, пише в свой анализ Мирослав Хаджийски от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Броят на учащите в професионални училища намалява по-бързо от броя ученици в общообразователните училища, като тази тенденция е особено притеснителна за индустрията, където липсата на кадри затруднява по-нататъшната експанзия на този сектор, който расте последните години.

Според данни на НСИ учениците между IX и XII клас в общообразователните училища  за учебната 2016/2017 са с 4,44 % по-малко спрямо 2012/2013, докато спадът при обучаващите се в професионални училища е почти двоен и възлиза на близо 8%. 

Част от причините за това са ниското ниво на обучение в тези институции и лошата им репутация сред учениците, както и слабата връзка между тези училища и реалната бизнес среда.

Недостигът на квалифицирани кадри ще се превръща във все по-голям проблем за производството в страната. Тенденцията на намаляване броя на завършилите професионални училища е в контраст с увеличаващия се дял на индустрията като дял от местната икономика последните години. Докато промишлеността имаше дял от около 20% от БВП през 2010 г., през 2016 г. този дял нараства до 22%.

Промяна на тенденцията на отлив на ученици от професионалните гимназии може да видим с утвърждаването на тепърва въвеждащата се дуална система на обучение по примера на множество страни от Западна Европа. Тази система цели да скъси и дори елиминира дистанцията между учениците и бизнеса, като даде на децата възможност да придобият практически умения още по време на своето обучение в училище и по-добър шанс за бъдещо кариерно развитие.

Друг благоприятен фактор може да се окаже високата раждаемост в страната след 2000 г., която да доведе до повече потенциални кандидати за местата в професионалните училища.

Подобряване на незадоволителното качество на професионалното образование чрез подобрена връзка с бизнеса, въвеждане на дуалната система и повишаване на образователните критерии трябва да бъде приоритетът пред

Министерство на образованието. Това е ключът към обръщане на тенденцията и превръщането на професионалното образование в желана квалификация, която води до по-висока икономическа активност, заетост и по-добро заплащане на пазара на труда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Pyramid
преди 6 години
...и нуждата от редактори в Инвестори се потвърждава за пореден път. Няма "учАщи", драги. Има "Учещи" и " учащи СЕ".Явно, кризата в образованието удря "отгоре надолу". Т.е. откъм по-напред /леле, колко са напреднали! / , към по-младите.Иначе, за жалост, правилно забязвате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още