IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френските избиратели трябва да избират по-малкото зло

Макрон обещава още по-твърда версия на тези реформи, а льо Пен предлага авторитарен режим

17:18 | 28.04.17 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Привърженици на Мари льо Пен. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Привърженици на Мари льо Пен. Снимка: Ройтерс

Балотажът на президентските избори във Франция между Еманюел Макрон и Марин льо Пен поставя пред дилема много френски прогресивни избиратели: първият е смятан за един от основните архитекти на най-непопулярните пропазарни и антисоциални политики на Франсоа Оланд като реформите в трудовото законодателство, които отнеха жизненоважни права на работниците. Ако бъде избран, Макрон обещава още по-твърда версия на тези реформи, които унищожиха Френската социалистическа партия. Льо Пен, не по-малко неолиберална от своя опонент (тя има социално-икономическа платформа, подобна на тази на Доналд Тръмп), предлага авторитарен режим, в който може да се даде воля на старите фикс идеи на френския фашизъм: агресивно поведение към мюсюлманите, борба с имиграцията и ограничаване на гражданските свободи, пише Филип Марлиер за Guardian. 

Коя от двете злини да избере левицата? Отговорът изглежда подвеждащо ясен: как привърженикът на левицата ще избере Националния фронт? Но арогантността и некомпетентността на Макрон усложняват проблема. Във вторник той се появи по телевизията, за да поиска направо общ вот срещу срещу Льо Пен.

Въпреки че е кандидатът на политическата и икономическата върхушка, бившият банкер не се движи по гребена на вълната на всенародната подкрепа. Социологическо проучване на института "Ъпиниънуей" показва, че 54 процента от далите гласа си за Макрон са гласували тактически. Истината е, че бившият министър на икономиката няма солидна група избиратели зад себе си и не е наистина популярен.

Льо Пен използва непохватността на Макрон и посочи, че опонентът й е откъснат от обикновените хора и живее в свой собствен свят. Стратегията й е ясна: тя ще го представи като марионетка на финансовите пазари, на Еврокомисията, на "глобализираните и космополитни елити". Себе си ще изтъкне като негов антипод - защитник на работниците, на националния интерес и истински патриот.

Класирането на крайната десница на втори тур на президентските избори не е просто връщане към април 2002 г., когато напук на всички очаквания, Жан-Мари льо Пен се изправи срещу Жак Ширак. Тогавашният президент срази стария крайнодесен лидер. Днес обаче Марин льо Пен има шанс, макар и малък, да спечели вота и да заеме поста на Оланд.
Повечето коментатори казват, че това е крайно невероятно. Въпросът може да бъде разгледан и от друг ъгъл: възможно ли е Макрон да загуби? Неопитният кандидат може да направи ужасни гафове и да отблъсне редица леви избиратели.

В неделя вечерта Макрон и неговите поддръжници отидоха в скъп ресторант в Париж и празнуваха така, сякаш вторият тур им е в кърпа вързан. Льо Пен направи тази седмица изненадващо посещение в завода на "Уърлпул" край Амиен, в Северна Франция, който ще бъде затворен през 2018 г. и няколкостотин работници ще бъдат съкратени. Тя призова за "икономически патриотизъм" и през идните дни ще изтъква приликите между нейната социална програма и тази на отпадналия от надпреварата Жан-Люк Меланшон, за да привлече разочаровани леви избиратели.

Последна актуализация: 14:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
Все пак защо френската левица толкова много се бои от френската крайна десница? И защо ако последната спечели просто едни избори във Франция това да означава че френската левица завинаги ще бъде захвърлена на бунището, толкова ли е зле като идейна платформа и политика?Така казно изглежда като груба манипулация със страховете на левите избиратели, все едно някой ще тайно мисли да се опита отново да въведе смъртното наказание във Франция или да прави нова Френска революция + чистка в стил доктор Гилотен?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
IQ96
преди 6 години
Левицата ще има шанса да се завърне в политиката с неолиберален президент на власт, но ще бъде захвърлена завинаги на бунището, ако на власт дойде крайната десница.И защо така? Мари ЛП ще действа като Хитлер през 30те години на миналия век???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 3
bgMan
преди 6 години
Подкрепям коментарите по-долу преди моя.Защо политиците и партиите продължават да вършат глупости против интересите на хората, които са ги избрали и това по-късно се представя по съвсем друг начин?Не искаме глобализъм, в който хомосексуалистите или различни други малцинства да имат повече права и да изнудват или тероризират останалите. Никой друг освен една малка група политици не го иска. И съвсем очевидно, е че точно на тази група политици вече демокрацията им е най-голямата пречка, затова и постоянно си търсят поводи за да я набедят колко е вредна. Вредни са политиките водещи до диктатура на малцинството над останалите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 4
majnata
преди 6 години
Платена жалка медия ! Ами погледнете коментарите бе...!Или да става алъш веришът , пък майната им на несъгласните !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 5
lozkhris
преди 6 години
НЯМА ПРАВО да се изказва от името на който и да е народ !! Или какво - ние сме умни, красиви и най-ги разбираме нещата, а останалите са ***?! Като изказването на един английски ппедерунгел след гласуването на Брекзит, че простите хора били определили бъдещето на Великобритания?! Хората, които имат право да гласуват не се делят на прости и умни!1 Хората, изобщо, се делят само на такива, които спазват закона и такива, които са престъпници !! Останалото е политика, шмекеруване, интереси на определени прослойки и целите им. Така че мерете си приказките, инвесторите. 21 век е, не 1980 г. и "мат'рияла" отдавна не е нито толкова грозен,нито толкова ***, че да не може да рови из това чудно изборетение, наречено ИНТЕРНЕТ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 4
lozkhris
преди 6 години
Скъпи "инвестор" . Не сте вие, както и тези, от които сте превели и преписали това писмено словоблудство, представено като статия, които ще определяте какво ТРЯБВА да направи френският,английският, немският, руският, българският и въобще бимбинистанският избирател!!!!Изборите, ако не са диктатура като турските, манипулирани като холандските или тотална демагогия като българските, са средство на народа да изяви волеизлиянието си и НИКОЙ, АБСОЮТНО НИКОЙ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още