IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на банките започва да пада

Тя се е свила с над 6% през първото тримесечие на годишна база

21:32 | 28.04.17 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив БТА</em></p>

Снимка: Архив БТА

След продължителен период на ръстове през първото тримесечие на 2017 г. печалбата на българската банкова система отчита спад. За първите три месеца на годината тя възлиза на 288 млн. лв., или с 18 млн. лв. по-малко от отчетената в края на март 2016 г. Намалението е с 6,25% спрямо година по-рано, показват изчисленията на Investor.bg.

През периода от януари до март динамиката на процесите в банковата система е под влиянието на нарастване на депозитите, активите и балансовия капитал, като същевременно се поддържа високата ликвидна позиция на банките, отчита Българската народна банка (БНБ).

От централната банка пресмятат, че натрупаните от началото на тази година разходи за обезценка по кредити и вземания възлизат на 125 млн. лева, докато преди година бяха 175 млн. лева.

Сумата на ликвидните активи в края на март възлиза на 30,9 млрд. лв., отбелязвайки тримесечен растеж с 539 млн. лв. (1,8%).

Към 31 март 2017 г. банковата система отчита нива на показателите за възвръщаемост на активите (ROA) 
и възвръщаемост на капитала (ROE) съответно от 1,24% и 9,44%.

Експертите на БНБ отбелязват, че за тримесечния период активите на банковата система нарастват с 0,9% до 92,9 млрд. лева.

В резултат от растежа на паричните салда при централни банки (с 680 млн. лв., 4,7%) се увеличава делът в активите на позицията пари, парични салда при централни банки и други депозити на виждане (до 20,3%).

Прираст бележи и балансовата сума на кредитите и авансите, но делът ѝ остава без промяна (60,7%).

Инвестициите в дългови и капиталови инструменти намаляват с 369 млн. лв. (2,7%) и в края на март заемат 14,1% от сумата на активите. Спадът при портфейлите с ценни книжа се дължи на намалението при дълговите инструменти, емитирани от сектори „държавно управление“ и „кредитни институции“, пресмятат в централната банка.

През тримесечието брутният кредитен портфейл на банковия сектор (без кредитите и авансите за сектори „централни банки“ и „кредитни институции“) нараства с 291 млн. лв. (0,5%).

За първите три месеца на годината заемите за домакинствата се увеличават с 1,5% (275 млн. лева), а за бизнеса с 0,4%, като новоотпуснатите кредити са едва 132 млн. лева.

Намаляват заемите за други финансови предприятия (с 81 млн. лв.) и за сектор „държавно управление“ (с 35 млн. лв.).

В края на март 2017 г. брутният размер на необслужваните кредити и аванси в банковата система възлиза на 9,966 млрд. лева, докато в края на миналата година беше с 5 млн. лева по-малко, се вижда от данните на БНБ.

Депозитите в банковия сектор през първото тримесечие отбелязват ръст от 0,4% (276 млн. лв.), като динамиката им по институционални сектори е разнопосочна.

Балансовата позиция собствен капитал на банковата система към 31 март 2017 година е 12,2 млрд. лева, а тримесечният растеж е 0,4% (51 млн. лева).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:46 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
lozkhris
преди 6 години
Тъкй като обикновено те няма около мен за да ти поискам мнението ,се съоибразявам със собственото си...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
Joel
преди 6 години
По-скоро трябва да си отвориш водка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
lozkhris
преди 6 години
Тази новина, заедно с радостната вест, че новичкият паметник на Р.Рейгън в Южния парк е бил залят с червена боя ни кара да отворим една бутилка 18-год. Мортлах...:):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още