IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската централна банка понижи водещата си лихва до 9,25 на сто

Инфлацията се доближава до целевото равнище от 4%, но инфлационните рискове не са отминали напълно

19:11 | 28.04.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ръководителят на Руската централна банка Елвира Набиулина. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ръководителят на Руската централна банка Елвира Набиулина. Снимка: Ройтерс

Руската централна банка (РЦБ) понижи водещата си лихва с 0,5 процентни пункта до 9,25 на сто, предаде ТАСС, позовавайки се на съобщение на банката в края на днешното ѝ заседание по паричната политика.

„Съветът на директорите на РЦБ реши да понижи водещата лихва до 9,25 на сто на годишна основа", се отбелязва в комюникето на регулатора.

РЦБ отбелязва, че инфлацията се доближава до целевото равнище от 4 на сто и се запазват очакванията за неин спад, както и за възстановяване на икономическата активност. В същото време инфлационните рискове не са отминали напълно, подчертава банката.



Според централната банка за поддържането на склонността към спестяване и тенденцията към устойчива инфлацията под влияние на ограничения от страна на търсенето трябва да се предприема умерено затегната парична политика.

В същото време в прессъобщението се подчертава, че оценката на регулатора за възможното общо понижение на основния лихвен процент до края на 2017 г. не се е променила.

РЦБ прогнозира увеличение на брутния вътрешен продукт (БВП) за 2017-2019 година дори в условията на консервативния сценарий за динамиката на цените на петрола, се допълва в комюникето на регулатора, публикувано след днешното заседание на съвета на директорите.

„Като имаме предвид сегашната динамика на възстановителните процеси и нарастване на устойчивостта на икономиката към колебанията на външноикономическата конюнктура, РЦБ очаква увеличение на БВП през 2017-2019 година дори в условията на консервативния сценарий за динамиката на цените на петрола", отбелязва банката. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:18 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 12 rate down comment 9
michaelis12
преди 6 години
колко жалко, че ги нема Кухао, Стоен и Гошо Шуменски да ни обясняят как Расия щяла да фалирга и взимали по 100 леа пенсии кат в Столипиново .... що и ние не фалираме кат тях незнам ..... Дааам нещо пропагандата през 2014та не стигна ше треа да попишат за още стотинки, че иначе ше пукнат от глад наще НПО педдали Тръмплина кат ореже "помщта за държавите" .... :))Russian foreign reserves reach highest level in 28 monthshttps://***.rt.com/business/386436-foreign-reserves-russia-bank/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още