IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правата на гражданите ще бъдат основна тема в преговорите за Brexit*

Няма да има отделни преговори между страните членки и Великобритания

16:53 | 29.04.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Правата на гражданите ще бъдат основна тема в преговорите за Brexit*

Правата на гражданите ще бъдат основна тема на преговорите с Великобритания за Brexit, съобщават информационните агенции. 

Лидерите на 27-те страни в ЕС приеха единодушно насоките за преговори с Великобритания за Brexit, съобщи по-рано в Туитър председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от AFP и DPA.

"Насоките са приети единодушно. Твърдият и справедлив мандат за ЕС с 27 страни за преговорите за Brexit е готов", гласи туитът на Туск, който председателства извънредното заседание на европейските лидери днес в Брюксел, в отсъствието на британския министър-председател Тереза Мей.

Насоките предвиждат етапен подход, при който ще се изисква достатъчен напредък по основните спорни въпроси, като правата на гражданите и финансовия проблем, преди да започнат преговорите за търговско споразумение, предаде БТА.

Насоките определят като приоритети уреждането на проблемите, отнасящи се до правата на гражданите и постигането на финансово споразумение с Великобритания. В тях се подчертава, че не бива да се допуска "твърда" граница между Ирландия, която е член на ЕС, и Северна Ирландия, която е провинция на Великобритания.

Срещата на върха на ЕС изключва възможността за отделни преговори между страните членки и Великобритания, предаде ТАСС, като цитира приетата стратегия за преговори с Обединеното кралство.

За да не се подкопава позицията на ЕС, няма да има никакви отделни преговори между страните членки и Великобритания, пише в документа. Според агенцията търговско споразумение между ЕС и Великобритания ще бъде сключено след напускането на Общността.

В хода на преговорите ЕС ще настоява Лондон да се издължи не само пред европейския бюджет, но и пред всички останали финансови институции на Общността, като ЕЦБ и ЕИБ.

В стратегията също се посочва, че гражданите на ЕС, постоянно пребиваващи в Обединеното кралство, както и англичаните на територията на Общността, трябва да получат гаранции, че ще получат право на пребиваване след Брекзит.

Според ТАСС се допуска и сценарий, при който преговорите по Брекзит може да се провалят.

По време на преговорите ЕС ще съхрани единството и ще действа като единно цяло с цел достигане на единен и равноправен резултат за всички страни-членки и в интерес на своите граждани, се отбелязва още в документа.

В стратегията се признава, че Brexit може да доведе до хаос както в страните членки, така и във Великобритания. И се отбелязва, че гражданите на ЕС, пребиваващи на Острова, може да загубят правата си в резултат на Брекзита.

Преговорите трябва да завършат в срок от две години – до 29 март 2019 година.

*Новината е допълнена в 17.11 часа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
ivan.kostov.39
преди 6 години
Тез се за гражданите се грижат. За селяните - не! Селяните се грижат за храната на всички, но имат най нисък стандарт!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още