IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ цели до 2022 г. средната заплата в България да достигне 1 700 лева

Хората са недоволни, че има крещяща несправедливост в заплащането, коментира лидерът на синдикалната организация Пламен Димитров

17:40 | 01.05.17 г. 1
<p>
	Лидерът на КНСБ Пламен Димитров (вляво) и служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев (вдясно). <em>Снимка: БТА</em></p>

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров (вляво) и служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев (вдясно). Снимка: БТА

Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) си поставя за цел до 2022 г. средната работна заплата да стане 1 700 лв., а минималната - 800 лв. Това посочи президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на националната конференция "Заплащане на труда и защита на правата на работното място", предава БТА.

Димитров посочи, че целта не е нереалистична. Той допълни, че това е постижимо при икономическата реалност, която води след себе си усвояване на максималния потенциал на икономиката, а той е към 4,5-5 процента ръст на БВП в реално измерение годишно.

Според президента на КНСБ тези параметри означават около 120-150 лв. повишаване на средната работна заплата всяка година в рамките на следващите пет години и около 50-60 лв. - на минималната работна заплата.

Димитров посочи, че от 1 януари т.г. Румъния е увеличила минималната работна заплата с 50 евро. 

Той посочи, че работниците и служителите са произвели много повече, отколкото получават. За всичките 27 години на прехода БВП се е възстановил и е надминал стойностите от 1990 г., а през миналата година той е бил с 50 процента по-висок по съпоставими цени. Реалната средна заплата за този период е пораснала с пет-шест процента, каза Димитров.

Средната работна заплата за изминалите пет години е нараснала в реално изражение с над 37 процента. Това е факт благодарение на нашите усилия, но независимо от това тя е най-ниската в ЕС и диференциацията в заплащането у нас е най-голямото, коментира още синдикалистът. На 70 процента от българските работници и служители възнагражденията са под средната за страната работна заплата, каза още той. 

Димитров посочи, че синдикатите са с ясното съзнание, че хората са недоволни, че има крещяща несправедливост в заплащането. Имаме амбицията да направим така, че в следващите пет години това да бъде радикално променено, посочи още той.

Почти два пъти по-висока е средната работна заплата в София, отколкото в най-бедния регион на страната - Видин, посочи Любен Томев, директор на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ. 

Средната месечна работна заплата във Видин през миналата година е била 657 лева и темпът на растеж за година е 12,5 на сто, показват данните на синдикалната организация. В същото време средната месечна работна заплата в столицата е била 1 302 лева, като нарастването за същия период е 7,5 на сто. Останалите региони с най-ниско заплащане са Силистра (687 лева), Благоевград и Кюстендил (674 лева), Смолян (699 лева).

Според изследването в регионите с по-ниски средни работни заплати темпът на растеж е по-висок и е около 10-12 процента. Най-висок ръст за година е регистриран в Хасково - 14,9 на сто, като средната заплата се е увеличила от 618 лева до 710 лева.

Данните, цитирани от Димитров, обаче са в противоречие със статистиката, представена от служебния министър на труда и социалната политика Гълъб Донев за ръста на средната и минималната заплата през последните 10 години. Средната се е увеличила повече от два пъти, а минималната – почти със 100%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 2
krasssen
преди 6 години
Търся работа в паралелната държава -25 млн сутрин и 25 млн. следобяд за 4 км канавки .Те тва е стандарт !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още