IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп ще модернизира правителството с помощта на Силициевата долина

Президентът на САЩ прави нов опит да привлече експертизата на технологичния сектор в Белия дом

08:27 | 02.05.17 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Президентът на САЩ Доналд Тръмп възнамерява да използва връзките си в Силициевата долина, за да модернизира правителството си.

Той възнамерява да се срещне с висши ръководители на технологичните компании в началото на юни, за да обсъди начини за модернизиране на федералното правителство, е потвърдил пред Recode информацията служител от Белия дом.

Срещата е част от ново усилие, наречено "American Technology Council", свикан от Тръмп с указ, подписан в понеделник. Групата има за цел да събере усилията на водещи държавни служители с умове от Силициевата долина, за да "трансформира и модернизира" застаряващата федерална бюрокрация и начините, по които "използва и предоставя информация".

В т. нар. "American Technology Council" се очаква да участват мениджъри от компании като Apple, Facebook и Google, като те трябва да вкарат иновации в бюрокрацията, пише Recode. 

Преди встъпването си в длъжност президентът вече се срещна с подбрани топ мениджъри.

Белият дом е отказал в понеделник да предостави списък с ръководителите на технологичните компании, от които е поискано да присъстват на планираната среща през юни. Но източници, запознати с мисленето на администрацията на Тръмп, заявяват пред Recode, че екипът на президента е достигнал до компании като Apple, Amazon, Cisco, Facebook, Google, IBM, Intel, Oracle, Salesforce и SpaceX. Много от тези компании се присъединиха към така наречената технологична среща на Тръмп в Ню Йорк през миналата година.

Този път не е ясно кой, ако въобще някой от мениджърите на тези гиганти планира да иде до Вашингтон. Почти всички от тях не коментират темата, като единствено Oracle потвърждава, че главният изпълнителен директор Сафра Кац, който съветваше Тръмп по време на преходния му период в Белия дон, възнамерява да участва. Изпълнителният директор на IBM Вирджиния Ромети също вероятно ще присъства, твърди източник.

Ръководител на новия съвет ще бъде Крис Лидъл, бивш мениджър на Microsoft, нает от администрацията на Тръмп в първите дни на управлението ѝ специално за работа с частния сектор, съобщава служител на Белия дом.

Лидъл ще ръководи екип, който ще включва секретари на кабинета и други старши помощници, включително главния технологичен директор на правителството. Но съветът вероятно ще започне работата си без наличие на много технологични експерти, тъй като Тръмп не е номинирал главен технологичен директор и е оставил свободни редица други ключови федерални научни и технологични позиции.

Тръмп не е първият президент на САЩ, който поглежда към Силициевата долина в опит да въведе правителството в дигиталната ера. Неговият предшественик, бившият президент Барак Обама, също показваше подобни усилия, например чрез начинанието U.S. Digital Service, което администрацията наричаше по онова време "стартъп на Белия дом" и което се опитваше да съчетае усилията на технологични експерти с тези на служители на федералните агенции, които са имали нужда от помощ.

За Обама подготовката на Вашингтон за цифровата епоха се превърна в огромна задача, а за Тръмп това със сигурност ще бъде още по-трудно. Добавеното предизвикателство към него е и растящата непопулярност в редица части на страната.

Когато мениджъри на индустрията се опитваха и по-рано да съветват президента, те бяха посрещнати с ожесточени протести в либерално настроената Силициева долина. Редица разочаровани служители на IBM изготвиха петиция, критикуваща Ромети, след като тя срещна няколко пъти с Тръмп през декември. Главният изпълнителен директор на Uber Травис Каланик се изправи пред подобна реакция от страна на служителите си, което го накара да се оттегли изцяло от първото заседание на друг консултантски борд на Тръмп. Наскоро инвеститор в Силициевата долина дори обеща национална рекламна кампания от 2 млн. долара, за да накара изпълнителния директор на SpaceX и Tesla Илон Мъск да спре да консултира Белия дом.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
Dies Irae
преди 6 години
Да добре, че са те да го крепят на власт, че иначе горкия ще трябва да се хване на истинска работа и тогава леле мале ще проглуши ушите на всички с мъката си. Трябва да ги резнат на най много 200 000 повече от това е вредно и ненужно. Сега за да оправдаят назначения измислят всякакви глупости и длъжности като разносвач на листи и оформящ купчинки и др. Да ги вкарат поне в края на 20 век и да сложат по 1 компютър за сметка на 20 съкратени. Да направят една обща база данни и всеки държавен служител сам да си набавя нужната информация и по този начин доста от гишетата и канцелариите могат бързо да се опразнят. Ще ни е в пъти по евтино. *** пример на който му трябва свидетелство за съдимост да влезе в сървъра на съда и да погледне съден ли си или не и да уволняват всичките 10 козички който сега са там и им отнема от 2 до 14 работни дни да напишат 2 реда и да го подпишат 100 пъти. Това е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
majnata
преди 6 години
Щот кат са много , Боката мое да подобри рекорда на бая Тодора ! : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
Dies Irae
преди 6 години
Аз питам и общински съветници и кандидати за кметове и депутати - ЗАЩО ДЪРЖАВНИТЕ ИНСТИТУЦИИ НЕ СА С РАБОТНО ВРЕМЕ ОТ 10 СУТРИНТА ДО 7 ВЕЧЕРТА И ЗАЩО НЕ РАБОТЯТ В СЪБОТА И НЕДЕЛЯ И ДА ПОЧИВАТ В ПОНЕДЕЛНИК, А СА С РАБОТНО ВРЕМЕ КАТО ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ И ЗА ДА СИ СВЪРШИШ НЯКАКВА РАБОТА ПРИ ТЯХ КОЯТО Е РЕЗУЛТАТ ОТ ДРУГИ КАТО ТЯХ ТРЯБВА ДА ВЗИМАШ ОТПУСКА И ДА ВИСИШ ПО ГИШЕТА? А сега някой да отговори не е ли нормално да работят във време когато ние гражданите (тези който им плащаме заплатите) сме свободни, а не да трябва да си взимаме отпуски или да си губиш работното време (не заработваш заплатата си както и пари за техните заплати)? Да не говорим, че с нашата администрация която накрая ти иде да питаш къде е каменната плоча на която трябва да се разпишеш с длето и по кой птеродактил трябва да пратиш документите ти иде направо да ги уволниш всичките. *** пример един минава за студена вода, 2 за топла, 3 за парно (все от понеделник до петък от 9 и 30 до 11 или от 12 до 2) вместо 1 в събота!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
mrynmryn
преди 6 години
И аз съм на мнение, че голяма част от държавните служители, трябва да си ходят. Най-вече тия зад бюрата, които само отбиват номера. Наскоро ми се наложи да отида до митницата във Варна, за 2 часа престой там, те си се бяха събрали в една стая и на лафче до обяд, после отидоха да ядът. Да не говорим, че с работно време от 9, те започнаха да работят в 10 без нещо (тия по гишетата). И всичко това, за да пусна едни документи, което при възможност, можеше да стане и онлайн.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
comet
преди 6 години
Полезна статия за дали обикновенните американци (разбирай и европейци) ще станат велики отново:A Chinese Factory Slave Explains Why Manufacturing *** Are Never Coming Back To Americahttp://***.zerohedge.com/news/2017-05-01/chinese-factory-slave-explains-why-manufacturing-***-are-never-coming-back-americaРазгледайте и коментарите, като този:Already happens: Capitalism destroys human labor force and goes to the next phasehttp://failedevolution.blogspot.bg/2014/05/already-happens-capitalism-destroys.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
Dies Irae
преди 6 години
Ето така се управлява държава. Вкарваш промени който да водят до съкращения на и без това наработещия държавен апарат! И при нас е крайно време да дойде голямата ножица и да се съкратят многото държавни служители. В 21 век сме за бога няма логика държавните служители да са повече от колкото са били през 20 век когато е имало нужда от цяла армия машинописки. Вече сме в дигиталната ера и е крайно време да пенсионираме всички който не искат да се движат в крак с времето. Как да не го хареса човек. Дори и нищо друго да не направи, ако покаже как се прави реформа мандата му е успешен. Дано да послужи за пример навсякъде по светът ( но надали защото държавните институции са най реформо-устоичивите и никога не искат промяна, а само раздуване на бюджета).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още