IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Alitalia поема курс към несъстоятелност

Властите отхвърлят възможността за национализация или предоставяне на допълнителни средства

15:50 | 02.05.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Италианският авиопревозвач Alitaliа започва формална процедура по несъстоятелност, след като служителите отхвърлиха плана за преструктуриране в рамките на корпоративен референдум, съобщи BBC.

От авиокомпанията заявиха, че полетите продължават да се изпълняват по план, докато администрацията проверява дали може да предотврати фалита.

През последното десетилетия Alitalia получи над 7 млрд. евро от държавата.

Миналата седмица служителите трябваше да гласуват план за съкращения на работни места и заплати, което можеше да позволи ново финансиране.

В изявление Alitalia казва, че италианският акционер Etihad – авиокомпанията от Абу Даби, която притежава 49%, е бил решен да рекапитализира и финансира плана с 2 млрд. евро, но това нямало как да се случи без одобрение от страна на служителите.

Властите в Рим предоставиха на Alitaliа мостов кредит от 400 млн. евро, за да продължи дейността си по време на процедурата по несъстоятелност. Министърът на финансите изключи национализация или предоставяне на допълнителни средства.

Обществото изглежда подкрепя властите, тъй като в социалните мрежи през последните дни потребителите призовават политиците да не спасяват отново закъсалата компания. В социологическо проучване, публикувано в петък, 77% от италианците казват, че Alitalia трябва да се остави да фалира.

Все пак, предвид изборите следващата година политиците може да проявят неохота да позволят 12 500 служители на Alitalia да останат без работа, коментира BBC.

“Заради сериозната икономическа и финансова ситуация на компанията, заради невъзможността акционерите да рефинансират и да се намери алтернатива в краткосрочен план бордът на Alitalia реши да продължи с подаване на документи за извънредна администрация”, пише в изявление на компанията.

Пазарният дял на авиокомпанията в Италия се сви от 23% през 2007 г. до 18% през 2015 г., сочат данни на Milan Bicocca University, цитирани от Bloomberg. На първо място е най-голямата европейски нискобюджетна авиокомпания Ryanair с 23% пазарен дял.

През 2015 г. Alitalia отчете нетна загуба от 199 млн. Евро и това е последната година, за която е публикувала отчет. След като се възстанови от банкрут през 2009 г. компанията изгуби близо 3 млрд. евро. Специалната администрация има 180 дни на разположение, за да измисли нов план, като този период може да бъде евентуално удължен с още 90 дни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 6 години
компания на държавна кранилка и население с комунистическо мислене винаги са били лоша комбинация ... Фиат как са ? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още