IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Около 2,5 млн. лв. са предоставени на 13 културни института за ремонт на сгради

Ще бъдат ремонтирани Русенската опера и Националната библиотека

16:12 | 02.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Операта в Русе. <em>Снимка:&nbsp;ruseopera.com</em></p>

Операта в Русе. Снимка: ruseopera.com

Около 2,5 млн. лв. от средствата за капиталови разходи са предоставени на 13 културни института за ремонт на техните сгради. Това отчете  на пресконференция министърът на културата Рашко Младенов.

Между сградите, които ще бъдат ремонтирани, са Русенската опера, която е в отчайващо състояние, макар че е ремонтирана основно преди пет години, Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" и Музикалният театър, който е в „чудовищно“ състояние по думите на Младенов, съобщи БТА.

"За трите месеца на мандата си бях оперативен работник, който се стараеше да решава проблеми, без да има парламентарен или партиен гръб - където, колкото можеше да се помогне на културните институти", каза министърът.

Той смята за свой принос, че е обявил конкурси за директори, бавени с години, но е разочарован от липсата на интерес, въпреки големия шум около тях. 

Рашко Младенов съжалява, че по юридически причини не е могъл да помогне на някои закъсали финансово културни институти, въпреки наличието на пари.

Затова пък е доволен от предложената промяна в методиката на финансиране на сценичните изкуства, приета добре от директорите. В основата й е премахването на критерия за брой продадени билети.

За всеки отделен театър, опера и т. н. ще се направи анализ за последните три години и според мястото му, репертоара, интереса на зрителите и други критерии ще се определи годишна сума, която ще дава възможност за спокойна работа на трупите. Младенов се надява методиката да се доизработи и да се прилага.

Между успехите на екипа е организирането на конкурсни сесии за субсидии за независимите театри, работата по културната програма за българското председателство на ЕС, включително с ангажирането на заети за години напред наши световни звезди за концертите в София и Брюксел, осигурени са също средства за наема на "Арена Армеец" за юбилейните концерти на "Щурците" и ФСБ.

"Има занемарени с години проблеми - от шест години се прави Национална стратегия за културата, Законът за филмовата индустрия е пълен с недостатъци, не е решен и въпросът за една каса в Балчик - за "Двореца" и за Ботаническата градина, въпреки че много пъти заинтересованите страни се събирахме и през тези три месеца в Министерството на културата", каза Младенов. Той допълни, че няма да се откаже от казуса с Балчик и ще продължи да работи за решаването му дори и след като не е министър.

Рашко Младенов съобщи в отговор на въпрос, че през мандата му не е променен статутът на нито една сграда - паметник на културата, не е имало и такива искания.

Законови са пречките и за превеждането на парите за "Пловдив - Европейска столица на културата-2019", но съм сигурен, че това ще е един от първите въпроси, които ще реши следващото правителство, каза Младенов в отговор на въпрос. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:13 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още