IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК отказа да се съобрази с искане за връщане на визите за американци и канадци

Има голям напредък в преговорите на дипломатическо ниво, обясниха от Брюксел

21:32 | 02.05.17 г. 4
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) отказа да се съобрази с резолюция на Европейския парламент (ЕП) за връщането на визи на граждани на САЩ и Канада, става ясно от съобщение на сайта на институцията.

Основание за това е постигнатият значителен напредък по премахването на визите на граждани на няколко европейски държави, постигнат при дипломатическите преговори досега, обясняват от Брюксел. Канада например премахна изискванията за някои категории граждани на България и Румъния от 1 май 2017 година.

Визите отпадат напълно за българите и румънците от 1 декември 2017 година, припомнят още от Комисията.

Комисарят по въпросите на миграцията Димитрис Аврамопулос е категоричен, че ЕК продължава своята работа за премахването на визите за всички европейски граждани при посещения в САЩ и Канада.

След пробива с Канада, ЕК очаква и споразумение със САЩ, става ясно още съобщението на Брюксел. За посещение в страната визи се изискват от гражданите на България, Хърватия, Кипър, Полша и Румъния. От Вашингтон уверяват, че и тези пет страни ще бъдат включени в програмата за безвизово пътуване, когато успеят да покрият всички изисквания.

През юни ще се проведе среща между ЕС и САЩ на ниво министри на правосъдието и вътрешните работи. Темата за визите ще бъде дискутирана по време на разговорите.

ЕК ще продължи да работи в тясно сътрудничество с останалите европейски институции - Европейския парламент и Европейския съвет, за намиране на решение до декември 2017 година, допълват още от Брюксел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 2
ТАТО
преди 6 години
"От Вашингтон уверяват, че и тези пет страни ще бъдат включени в програмата за безвизово пътуване, когато успеят да покрият всички изисквания."жестоко се гаврят с вас ТАТОвите но нема какво да направите -българите остават втора или трета ръка европейци .ТАТО живее от три годин в LA Лос Анжелис и го пожелава на всеки българин който има някаква мечта за по добър живот
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 4
majnata
преди 6 години
Споко , водката ше свърши работа...другарят Брежнев, а сега и другарят Юнкер ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 4
DELCHO SMOKA
преди 6 години
Тиранията на Империята-ЕС в действие. От ЕК отказват да се съобразят с решенията на Европейският парламент?!?Излиза, че 500 милиона европейци живеят под ботуша на някаква си комисия и на практика няма никаква демокрация, ДОРИ И ФОРМАЛНО!Европейците се върнха към времената на феодалното робство!Каква е разликата между централното бюро на КПСС и ЕК? Няма никаква разлика! И двете управляват "уж от името на хората", а на практика в условията на тежък деспотизъм и тотална липса на демокрация!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още