IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft представи своя конкурент на MacBook

Устройството струва 999 долара и е насочено към учащите

11:06 | 03.05.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;www.microsoft.com</em></p>

Снимка: www.microsoft.com

Американската технологична компания Microsoft представи първия си истински лаптоп - устройство, струващо 999 долара, което използва най-новата версия на операционната система Windows и е насочено към студенти. Това е и най-новият опит на Microsoft да се превърне в ключова фигура в хардуерния свят, за да се конкурира с Apple, пише Bloomberg.

Лаптопът Surface се появява в четири цвята - злато, платина, синьо и бургунд. Около клавиатурата му пък няма метална облицовка. Вместо това компанията е заложила на по-мека микрофибърна облицовка.

Устройството е с 13,5-инчов сензорен екран, с най-новия процесор на Intel, а животът на батерията е 14,5 часа според Microsoft. Освен това лаптопът ще работи с Windows 10S - софтуер, който компанията представи във вторник. Той ще бъде по-бърз и ще предлага по-добра сигурност от предишните версии.

Microsoft насочва новата си операционна система и лаптопа към сектора на образованието, където общата стойност на поръчките на персонални компютри, в това число настолни, лаптопи и таблети - достигна 15,6 млрд. долара според компанията за пазарни проучвания IDC.

Microsoft и Apple отдавна доминират на пазара на училищни компютри, но Google наскоро направи пробив със своите евтини и семпли устройства Chromebook.

Windows 10S ще бъде достъпен на по-евтини компютри, като ще е насочен към началните училища, където учителите искат по-прости и лесни за поддръжка машини, които зареждат бързо. Dell, Samsung Electronics и Toshiba са сред компаниите, които ще предложат нови персонални компютри с Windows 10S, с начална цена от 229 долара от това лято.

С новия Surface лаптоп Microsoft се надява да привлече учениците, които искат едновременно устройство, на което могат да разчитат, но и държат на премиум дизайна и материалите.

Това е първият класически модел лаптоп на Microsoft. Предишните версии бяха или таблети, или хибриди между таблет и лаптоп. Базовият модел включва 128 GB памет, 4GB RAM и процесор Intel Core i5. По-скъпите конфигурации ще имат по-бързия чип Intel Core i7, ще са с по-голяма памет до 1 терабайт и около 16 GB RAM.

Ключова за новия лаптоп е системата Windows 10S, която изглежда като сегашната операционна система, но ограничава потребителите, така че те могат да свалят само приложения, достъпни само за Microsoft. Компанията твърди, че това удължава живота на батерията и прави лаптопа по-бърз и по-сигурен. 

Вижте още технологични новини в материала на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 6 години
и аз това се чудя, 90те имаше игри по 300К, сега са гигабайти :)едни умни хора му викат прогрес, ама ми се чини че не са прави :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
bvg
преди 6 години
как така всеки нов уиндоус е по-бърз от стария и все по-мощен компютър ми трябва за да работя на него?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още