IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът трябва да започне да обучава кадрите си, твърди експерт

Увеличение на заплатите би могло да дойде, ако бъде въведен 6-часов работен ден, твърди Надя Василева

12:05 | 03.05.17 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Бизнесът сам трябва да започне да обучава кадрите, от които има нужда, а в същото време да се регулира държавната политика по внос на кадри от чужбина. Това са пътищата за решаване на проблема с недостига на специалисти на пазара на труда в България, коментира Надя Василева от Manpower Bulgaria пред Bloomberg TV Bulgaria.

Един от начините за преодоляване на кризата с кадрите е бизнесът сам да ги създава. Всеки добър бизнес план би отделил средства за преквалификация на служителите, посочи експертът. По думите на Василева всяко обучение би могло да стане и в кратки срокове, така че работодателите да осигурят сами нужните специалисти.

За да може бизнесът да си отдъхне и компаниите да се развиват, е необходимо да се предприемат мерки за улесняване на вноса на кадри чрез промени в законодателството и изготвяне на стратегия за привличане на нужните служители в отделните сектори, каза още експертът.

По думите на Василева Азия е атрактивна за внос на кадри, както беше и в миналото, припомни тя. Имигрантите биха работили на заплатите, на които работят и българите, посочи тя.

Работодателите трябва да променят мирогледа си относно това какви служители са имали преди и какви ще имат оттук нататък, посочи Василева, акцентирайки върху възможността да се преквалифицират хората в предпенсионна възраст. Имаме различни генерации и те искат различно отношение. Мястото на работа да е по-интересно, за да е привлекателно за служителите, каза Василева.

Увеличение на заплатите би могло да дойде, ако бъде въведен 6-часов работен ден, в който служителите биха могли да се фокусират и да концентрират своите умения, знания и усилия така, че да постигнат повече за по-малко време, отбеляза експертът.

Още вижте във видеото


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 10 rate down comment 0
krasssen
преди 6 години
Мизерни заплати и офшорни тарикатлъци винаги ще генерират оправдание като :"слаба икономика и бедна страна" на фона на светкавично забогатяване от хитреци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
studioaa
преди 6 години
Увеличаването на доходите най-лесно ще стане ако се въведе пълна забрана за внос на кадри от страни извън ес, които не притежават образование равносилно най-малко българско висше образование степен магистър. Така бизнесът ще бъде принуден или да плаща по-високи заплати или за затвори врати. Абсурдно е да има "социализъм" за бизнеса и "капитализъм" за работната ръка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още