IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическата несигурност задържа младите българи при родителите им

Ще са необходими години, за да се изгради работещ модел, който да повлияе на тази негативна тенденция, смята Явор Алексиев

11:46 | 03.05.17 г. 22
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Икономическата несигурност задържа младите българи при родителите им. Това заяви икономистът Явор Алексиев от Института за пазарна икономика пред Bloomberg TV Bulgaria в коментар на статистиката на Евростат, според която 52,8% от българите между 25 и 34 години продължават да живеят в бащината си къща.

Икономистът посочи, че ниските доходи са основна причина голяма част от българските младежи да се отделят на по-късен етап от семействата си.

Той уточни, че тенденцията е валидна и за други държави от Централна и Източна Европа.

Тази тенденция е типична за държави, където хората не са свикнали да живеят под наем, нямат културата на теглене на ипотечен кредит и изплащане на жилище, посочи икономистът. Наред с това България е от страните, в които огромна част от населението притежава дома, в който живее.

„Разбира се, зад тази негативна тенденция стоят други неща като състоянието на икономиката, пазара на труда и неговата отвореност към младите хора, а дори и качеството на образователната система“, отбеляза още Алексиев.

Когато пазарът на труда не предлага условия и ниво на плащане, за да се чувства спокоен един млад човек и да поема риск да тегли кредит, той продължава да живее под наем или просто се прибира при родителите си, каза Алексиев.

По-бързото стъпване на пазара на труда и постигане на доход, който да стига за самостоятелен живот, е причината в някои държави тенденцията да е позитивна, коментира Явор Алексиев. Заплащането при младежите е ключов фактор – с придобиването на по-голям трудов опит, те придобиват право на по-високо заплащане.

По думите му ще са необходими поне десет години, за да се изгради някакъв работещ модел, който да повлияе на тази негативна тенденция.

Още вижте във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

9
rate up comment 18 rate down comment 2
Hahoto
преди 6 години
И какво лошо като живеят с родителите си? Нищо фатално няма в това. Дорде бях ерген си живеех със семейството си т.е. родителите си. Като се ожених, теглих кредит купих жилище и пак си живея със семейството /съпруга и деца/. Така във всеки миг от живота си съм се чувствал обичан и в добра компания, в най-близък кръг. Като студент в друг град съм бил на квартира, но след като завърших нямах потребност да се отделям от близките си. Така че това е до възпитание, лични взаимоотношения и цветоусещане!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 22 rate down comment 3
pinoccio
преди 6 години
Мога смело да кажа, че много ме впечатли това понятие - "култура на теглене на кредит". Сякаш, ако не теглиш кредит, си *** като бодигарда на цар Киро. Просто у нас заплатите са форма на безусловен базов доход, а с такива възнаграждения можеш само да пиеш бира до средата на месеца и шумно да мачкаш кенчетата след това. А втората половина на месеца я изкарваш в размисли за херметизма и разумността на вселената, като изразяваш сериозни съмнения в разумността да спреш да пиеш бира, само и само заплатата да ти стигне за цял месец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 5
studioaa
преди 6 години
А колко от младите от 18-35 живеят в собствени жилища, дали 5% или по-малко? Това за 90-те % изобщо не е вярно. 90% от българите живеят в жилища, собственост на член от тяхното семейство(баща, майка, дядо, баба), а не в собствени такива. Българите живеещи в собствено жилище едва ли е повече от 25%. В Западна Европа и Щатите този % е много по-висок и е поне 40%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 21
misanthrope
преди 6 години
Ти мислиш ли че някъде по света има толкова стабилна работа че да нама начин да я загубиш в следващите 20 год?Ето ти го проблема, страхливи и мързеливи мамини синчета, стах от поемане на отговорност, страх от поемане на риск и седи на топличко зад полата на мама, докато е жива, после мрънкай и се оплаквай колко България за нищо не става, ама поне па пиенето е евтино та може да се напива младежа от сабахлем
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 10
misanthrope
преди 6 години
Не икономическата несигурност, а начина на мислене и възпитание, който личи и от коментарите. Щом някой не вижда проблем в това, че дедо му е спал при тейка си до 35 години, нито в това и той да направи като дедо си то за какво става дума?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 17
khao
преди 6 години
българите не сме бедни :) бедни са в Индия, в Африка ... но не и ние, от 7 милиарда население, ние сме в топ 20% ... ако това е бедно, здраве му кажи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 32
ivanrog
преди 6 години
Хайде стига с това "ниско заплащане". В България над 90% живеят в собствени жилища. Да, нормално е със започването на трудовия живот да не живееш в центъра на София в собствено жилище, но това не означава, че заплащането не стига за наем. Основния проблем е грешното разбиране и на родители и на деца, че излизайки всичко трябва да ни е осигурено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 30 rate down comment 10
majnata
преди 6 години
Е и къв е проблема ...дедо ми и той е живял при тейка си...сетне си е построил полека лека къща и те така ...Ама номера е да се тегли кредит и да се влезе в системата от която излизане няма ...всички млади с кредит !Ами една дърта майна...?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 41 rate down comment 5
sdar
преди 6 години
Икономическа несигурност?Или просто казано бедността задържа младите при родителите им, защото с тукашните нива на заплащане трудно се излиза на квартира, а за собствено жилище е почти невъзможно и да се мисли. Говоря за обикновените хора, а не за програмистите или партийците назначени по бордовете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още