IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическата несигурност задържа младите българи при родителите им

Ще са необходими години, за да се изгради работещ модел, който да повлияе на тази негативна тенденция, смята Явор Алексиев

11:46 | 03.05.17 г. 22
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Икономическата несигурност задържа младите българи при родителите им. Това заяви икономистът Явор Алексиев от Института за пазарна икономика пред Bloomberg TV Bulgaria в коментар на статистиката на Евростат, според която 52,8% от българите между 25 и 34 години продължават да живеят в бащината си къща.

Икономистът посочи, че ниските доходи са основна причина голяма част от българските младежи да се отделят на по-късен етап от семействата си.

Той уточни, че тенденцията е валидна и за други държави от Централна и Източна Европа.

Тази тенденция е типична за държави, където хората не са свикнали да живеят под наем, нямат културата на теглене на ипотечен кредит и изплащане на жилище, посочи икономистът. Наред с това България е от страните, в които огромна част от населението притежава дома, в който живее.

„Разбира се, зад тази негативна тенденция стоят други неща като състоянието на икономиката, пазара на труда и неговата отвореност към младите хора, а дори и качеството на образователната система“, отбеляза още Алексиев.

Когато пазарът на труда не предлага условия и ниво на плащане, за да се чувства спокоен един млад човек и да поема риск да тегли кредит, той продължава да живее под наем или просто се прибира при родителите си, каза Алексиев.

По-бързото стъпване на пазара на труда и постигане на доход, който да стига за самостоятелен живот, е причината в някои държави тенденцията да е позитивна, коментира Явор Алексиев. Заплащането при младежите е ключов фактор – с придобиването на по-голям трудов опит, те придобиват право на по-високо заплащане.

По думите му ще са необходими поне десет години, за да се изгради някакъв работещ модел, който да повлияе на тази негативна тенденция.

Още вижте във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още