IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новото строителство в големите градове на страната ще продължи да се ускорява

София затвърждава позициите си на център на жилищното строителство, а Пловдив - на индустриалното

17:14 | 03.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Новото строителство в големите градове на страната ще продължи да се ускорява, но с по-устойчиви темпове, показват данните на Националния статистически институт (НСИ) за издадените разрешителни за строеж и започнатото ново строителство през първото тримесечие на годината.

Столицата София и областите Пловдив и Варна се очертават като най-активните центрове за жилищно строителство. Същевременно във Варна и Бургас се наблюдава и силен ръст на строителството на т. нар. „други сгради“, в които попадат индустриалните имоти.

Като цяло изграждането на офиси остава концентрирано в столицата, сочат още данните на НСИ.

Що се отнася до вече започналото строителство на нови сгради, Пловдив засега задържа короната на най-оживената строителна площадка в страната, благодарение основно на строителството в сферата на индустрията. София е на второ място, но столицата излиза на лидерска позиция, що се отнася до жилищното строителство.

Жилищно строителство

Като цяло в България разрешителните за строеж на нови жилищни сгради и жилища намаляват през първото тримесечие на годината спрямо последното на миналата година. Тенденцията е обичайна – последното тримесечие обикновено е най-активно и при сделките, и при подготовката на документите за стартиране на обектите.

На годишна база обаче издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради се увеличават с 10,1%, жилищата в тях - с 36,6%, а разгънатата им застроена площ е повече със 17%.

В София разрешителните за строеж на нови жилищни сгради се увеличават с 13% на годишна база, а на жилищата – с почти 20%. В Пловдив разрешителните за сградите остават относително стабилни спрямо същия период на миналата година, но жилищата се увеличават с 65%, т. е. строят се по-малки апартаменти. Подобна е и тенденцията във Варна, където темпът на ръст на издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради е значително по-слаб от ръста при жилищата – съответно 12% и 73,4%.

Единствено в област Бургас се наблюдава спад и при издадените разрешителни за строеж, и при започнатото ново строителство заради забавянето на ваканционния сегмент в региона.

Строителство на офиси и индустриални сгради

Област Пловдив се запазва като най-активен център за строителство на индустриални сгради, макар и темповете леко да се забавят през първото тримесечие, поне що се отнася до издадените разрешителни за строеж. Започнатото строителство в сегмента обаче продължава да отчита силни ръстове.

Като цяло строителството на офиси се концентрира в столицата. За тримесечието има спад от 18% на издадените разрешителни за строеж, но на годишна база ръстът е двоен.

Във Варна обаче е отчетен двоен спад на броя сгради, за които е издадено разрешително за строеж.

Прави впечатление, че се очертава бум на строителството на индустриални сгради в областите Варна и Бургас, където е отчетен ръст на издадените разрешителни от съответно 1,5 пъти и 55%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още