IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой кой е в кабинета “Борисов 3”

Подробности от биографиите на бъдещите министри на България

14:00 | 03.05.17 г. 2
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Лидерът на ГЕРБ и бъдещ премиер Бойко Борисов обяви имената на министрите в кабинета, който той ще оглави за трети път. Очаква се новите министри да се закълнат в парламента утре и да поемат официално властта от служебното правителство.

Ето кои са познатите и непознатите лица от новия Министерски съвет.

Миинистър-председател: Бойко Методиев Борисов

Роден е на 13 юни 1959. Председател на ГЕРБ, министър-председател на България за трети мандат. (Първият: 27.07.2009 – 21.02-2013, Вторият: 07.11.2014 – 14.11.2016 ).

Бойко Борисов бе главен секретар на МВР (2001– 2005) и кмет на София (2005 – 2009). Като главен секретар на МВР бе удостоен със званието генерал-лейтенант.

Борисов е основател на фирма "ИПОН-1" ООД, която е сред най-големите охранителни фирми в страната. От 1985 – 1990 г. е преподавател във Висшия институт за подготовка на офицери и научноизследователска дейност на МВР.

Защитава дисертация на тема "Психо-физическата подготовка на оперативния състав" и му е присъдена научната степен "кандидат на науките" (равностойна на "доктор"). През 1990 г. напуска системата на МВР.

Има десетки награди и сертификати за борбата срещу наркотиците, организираната престъпност, корупцията и др.

Заместник министър-председател: Томислав Пейков Дончев

Роден е на 6 август 1973 година в Габрово. През 1991 година завършва математическата гимназия в Габрово. През 1997 г. получава магистърска степен по философия от ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий". Има и втора специалност по журналистика. Магистър и по стопанско управление от ВТУ.

Специализирал е политически науки в Полша, бизнес-мониторинг във Великобритания, подпомагане на малки и средни предприятия в Израел.

Работил е като редактор в радио Габрово, учител във Велико Търново, член на различни неправителствени организации и др.

През 2000 г. става главен секретар на Клуб "Отворено Общество"- Габрово- до 2004 г. От 2001 г. до 2004 г. е изпълнителен директор на Високотехнологичен бизнес инкубатор-Габрово, бил е програмен директор в Институт "Отворено общество"- София.

Томислав Дончев е бил кмет на Габрово, министър и вицепремиер в двете правителства на Бойко Борисов.

Заместник министър-председател по икономическата и демографската политика: Валери Симеонов Симеонов

Роден е на 14 март 1955 г. в град Долни чифлик, област Варна в семейство на военен (запасен полковник от армията) и учителка. Завършва ямболската математическа гимназия с пълно отличие. Оттогава датира приятелството му с Волен Сидеров, който е от Ямбол и също е възпитаник на математическата гимназия. Завършва електроинженерство във ВМЕИ – София.

Започва работа по разпределение като помощник-технически ръководител в “Трансстрой”, след това работи в отдела по реконструкции на Летище Бургас и в кораборемонтния завод „Драгни Недев“. Три години плава в Атлантическия океан с траулери на „Океански риболов“, като електромеханик.

През 1991 г. създава първата си частна фирма за монтаж на таксиметрови апарати, откъдето идват и средствата за старта на кабелната телевизионна мрежа в жилищен комплекс Меден рудник.

През 1992 г., заедно с Антон Ангелов започва да изгражда кабелна телевизия в жилищен комплекс Меден рудник в Бургас. На 24 януари 1994 г. стартира телевизия СКАТ с първата новинарска телевизионна емисия.

След местните избори през 2007 г. е избран от листата на партия „Атака“ за председател на общинския съвет в Бургас, в коалиция с партия ГЕРБ, като става председател на общинския съвет.

През януари 2009 г. подава оставката си, заради гласуваното от мнозинството общински съветници решение да бъде изградена джамия в “Меден Рудник”.

На 17 май 2011 г. е сред тримата учредители на политическа партия „Национален фронт за спасение на България“. През 2014 г. и 2017 г. е избран за народен представител, съответно от листите на Патриотичен фронт и Обединени патриоти. 
 
Заместник министър-председател по обществения ред и сигурността и министър на отбраната: Красимир Дончев Каракачанов

Роден е на 29 март 1965 г. в град Русе. Председател на ВМРО и съпредседател на коалиция "Обединени патриоти".

Завършил е Софийския университет "Св. Климент Охридски" със специалност история. Доктор по право на Югозападния университет "Неофит Рилски".

Депутат е в 38-то, 40-то, 43-то и 44-то Народно събрание. Зам.-председател на 43-ия парламент.

Кандидат за президент на "Обединените патриоти" на изборите през 2016 година.

Заместник министър-председател по правосъдната реформа  и министър на външните работи: Екатерина Спасова Гечева – Захариева

Родена на 8 август 1975 г. в Пазарджик.

Магистър по право на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".

От 2001 до 2003 г. е адвокат. През 2003 г. е назначена за юрисконсулт, а от 2007 г. е директор на дирекция "Правно-нормативно и административно обслужване" в Министерство на околната среда и водите.

От август 2009 г. е заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството.

Има специализации в Италия, Ирландия, Франция.

На 23 януари 2012 г. с Указ на Президента на Република България е назначена за Главен секретар на Президента. Тя бе правосъден министър във второто правителство на Бойко Борисов.

Последна актуализация: 13:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
superexpert
преди 6 години
КОЙ Министър продаде Булгартабак на Пеевски?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
superexpert
преди 6 години
КОЙ е премиер Борисов или Пеевски? Кабинетът е реден в х-л Берлин,ЧЕСТИТО .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още