IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед запази лихвените проценти непроменени

Централната банка даде знак, че могат да се очакват две увеличения на лихвите до края на 2017 г.

22:22 | 03.05.17 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Федералният резерв на САЩ запази лихвените проценти непроменени в сряда и омаловажи слабия икономически растеж през първото тримесечие, като същевременно подчерта силата на пазара на труда, давайки знак, че се насочва към две увеличения на лихвите през тази година, предаде Ройтерс.

В изявление след края на двудневната си среща централната банка обяви също, че потребителските разходи продължават да бъдат стабилни, бизнес инвестициите са се стабилизирали, а инфлацията “се приближава” до целта на Фед.

“Комисията смята, че забавянето на растежа през първото тримесечие може би е временно явление” обявиха от Федералния резерв.

Пазарът на труда продължава да се засилва, дори докато растежът на икономическата активност се забавя и “фундаментите, които стоят в основата на продължаващия растеж на потреблението, остават стабилни”, допълва изявлението.

Федералният резерв повиши основния лихвен процент по време на последната си среща през март до равнището от 0,75 - 1%.

Преди срещата тази седмица повечето представители на Фед дадоха ясно да се разбере, че за разлика от предишни години, централната банка се чувства по-уверена в своята прогноза за две предстоящи увеличения през 2017 г.

Потвърждението на Федералния резерв, че остава оптимистичен по отношение на икономическия растец и плановете за повишаване на лихвите не бяха осъществени днес, подкрепиха долара спрямо еврото и йената. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 8
Tyrista
преди 6 години
parity for the couple USD/EUR or at least 1.02 short term
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още