IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Една от най-заможните страни в света е и един от най-големите онлайн пирати

През последните години стрийминг услугите помогнаха за намаляване на пиратството, но не навсякъде

23:06 | 03.05.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Пиратството намалява от години, благодарение на стрийминг услуги като Netflix и Spotify, които предлагат удобни и достъпни каталози от филми, телевизионни предавания и музика. Последните проучвания също показват, че нелегалното сваляне на авторско съдържание намалява. Посещенията на пиратстки сайтове са спаднали с 6% през миналата година, пише Quartz.

Но аргументът, че стрийминг услугите ще превърнат пиратството в нещо остаряло, би могъл да бъде верен, само ако Netflix и Spotify са достъпни в страните, които пиратстват най-много, при това на достъпни цени. Нови данни на Muso, компания, която прави технология против пиратството, показват, че потребителите в страните с по-ниски доходи, по-често посещават пиратски сайтове. С едно изключение: Сингапур.

Сингапур е четвъртата най-богата страна в света според Световната банка. И въпреки това нейното население се нарежда на девето място по най-голям брой посещения на пиратски сайтове на глава от населението. По този начин Сингапур се присъединява към далеч по-бедни страни като Румъния, Беларус и Украйна, уточнява Quartz.

Въпреки че Netflix е достъпна във всички страни в света, без четири, тя не адаптира цените си, така че да съответстват на местните пазари. Така че хората в Киев трябва да плащат по 7,99 евро (8,72 долара) на месец за най-евтиния абонамент, като същото важи и за хората в Париж и Франкфурт например. Но това може да е лукс за някой, който печели по 2429 евро годишно. Spotify не е достъпна в някои от страните с най-силно пиратство, като Беларус, Грузия и Украйна.

Не е ясно защо сингапурците обичат да пиратстват толкова много, при условие че лесно могат да си позволят да плащат за стрийминг услуги.

Muro твърди, че предпочита данните ѝ “сами да говорят за себе си” и не се опитва да разгадава причините за това, което се наблюдава. Компанията посочва проучване от 2014 г., дело на компанията за проучвания Sycamore Research, което показва, че седем от всеки десет млади сингапурци на възраст между 16 и 24 години признават, че активно свалят нелегално музика, филми и телевизионни предавания. Шестима от всеки десет възрастни пък твърдят, че са сваляли нелегално съдържание онлайн преди.

През 2014 г. Сингапур въведе закон за авторското право, който позволява на притежателите на права да изискват от доставчиците на интернет услуги да блокират уебсайтове, съдържащи пиратски материали. Две години по-късно, както изглежда, апетитът на сингапурците към безплатно забавление онлайн остава голям. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
KPetkov
преди 6 години
Голяма изненада. Във всички богати държави пиратството е било на голяма почит открай време. Холандия например, са една от последните държави, които приемат по-строги закони за авторското право. Южна Корея също са били доста големи пирати преди 10-15 години. За Китай няма да споменавам (май го споменах:).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още