IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сателитът на Булсатком е планиран за изстрелване в средата на юни

Подготовката на изстрелването ще отнеме около месец

09:42 | 05.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Сателитът на Булсатком – BulgariaSat-1, ще бъде изстрелян от SpaceX в средата на юни, съобщават от дъщерното дружество на доставчика на телевизия и интернет Булсатком.

Кампанията по подготовката на изстрелването ще отнеме около месец, което включва дейности по подготвителни тестове, зареждане с гориво, сглобяване към ракетата. Български екип инженери работи на място в САЩ по всички етапи на проекта, включително подготовката за изстрелване и орбиталните тестове, посочват от компанията.

След самото изстрелване сателитът трябва да достигне своята орбитална позиция, а от Земята ще се извършат тестове и настройки в рамките на около месец след позиционирането му и преди да започне същинското му функциониране, допълва се в съобщението.

Сателитът е преминал всички тестове и изпитания, доказващи, че може да работи в космическите условия на геостационарната орбита на 36 хил. км. Над земята. Там температурните амплитуди варират от –170 до +125 градуса по Целзий и всяка апаратура е подложена на силна радиация.

Общо 46% от капацитета на сателита ще се използва от собствени компании на българския и сръбския пазар, на който Булсатком оперира.

Българският сателит има 15 години гарантиран живот по договор, но разполага с гориво за допълнителни още 5 години. Това означава, че практически функционирането му е обезпечено за следващите 20 години, допълват от компанията.

Проектът за изстрелването на първия български сателит датира от 2006 г., припомнят от компанията. Реализацията му – финансиране, производство и предстоящото изстрелване, отнемат период от близо 12 години.

Първата степен на ракетата-носител Фалкон 9, която ще изведе нашия сателит в космоса, е същата, която се приземи успешно на платформа в Тихия океан на 14 януари т.г. Ракетата за многократно използване е революция в космическите технологии и е шанс за по-малки държави и компании да имат собствени сателити, обяснява Максим Заяков, изпълнителен директор на BulgariaSat.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още