IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Директори на болници искат медицинските стандарти да бъдат преработени

Мярката ще спаси от фалит много лечебни заведения, смятат от Сдружението на общинските болници

10:47 | 05.05.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Медицинските стандарти да бъдат отменени или поне преформулирани, за да бъдат спасени от фалит много лечебни заведения, предлагат от Сдружението на общинските болници.

Според д-р Неделчо Тотев, който е председател на Сдружението на общинските болници, приоритетите пред новия екип на здравното министерство трябва да са в тази посока - най-вече за промяна при медицинските стандарти.

„Това, които беше започнато по време на служебния кабинет, но не успяхме да постигнем, е да приземим изискванията към българските реалности“, посочи той пред БНР.

По думите му е започнал дебат за стандартите, които постоянно се „ремонтират“ и все повече утежняват изискванията без да се съобразяват с наличния кадрови ресурс и с наличните парични средства, които системата на здравеопазването получава от общия бюджет.

Преработката на медицинските стандарти би следвало да бъде една от първите стъпки, която би могла да доведе до спасяване на голяма част от общинските болници от реални фалити, каза председателят на Сдружението.

Неделчо Тотев отбеляза, че преформулирането на някои от медицинските стандарти е наложително, тъй като те трябва да бъдат съобразени с българските реалности.

„Оттам вече и нивата на компетентност, защото в момента всички лечебни заведения изпитват на гърба си тежкото бреме на това да имаш излишни бройки като изискване в своя щат – бройки, които не могат да се натоварят, които не работят рентабилно и които на практика утежняват издръжката на лечебните заведения“, обясни Тотев.

Цифрите говорят много лошо за състоянието на общинското здравеопазване, подчерта Неделчо Тотев.

По думите му април, май и юни са месеците, в които на повечето общински болници бюджетите са били намалени с до 10 на сто. „На практика това някак ме озадачава. Как хем парите повече, пък в същото време не стигат“, посочи Тотев.

Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването, също се включи в дебатите за най-спешните въпроси в здравеопазването, които трябва да решава новият екип на министър Николай Петров. Кацаров смята, че медицинските стандарти и лимитите трябва изцяло да бъдат отменени.

„Медицинските стандарти най-добре да бъдат отменени до един, защото това е нещо, което пречи на цялата система“, посочи той.

Другият сериозен въпрос е свързан с лимитите – няма как да си на един пазар на медицински услуги и дейността ти да се лимитира, да се финансира по бюджетен механизъм.

„Това е абсурд и резултатите от този абсурд са натрупани дългове, лошо обслужване на пациентите и много високи нива на доплащане – нашият пациент в България доплаща над половината от медицинската помощ от джоба си“, коментира Кацаров.

Следващата седмица Здравната каса организира работна среща с директори на болници заради проблемите с орязаните бюджети. В дискусията ще участва ръководството на НЗОК. Поканени са представители на всички болнични асоциации.

Ще бъдат обсъдени приетите от Надзорния съвет на НЗОК правила за тримесечни бюджети, които влязоха в сила от 1 април и предизвикаха масово недоволство сред директорите на болници в цялата страна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:39 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
ivanrog
преди 6 години
Има нещо ужасно сбъркано в нашата "здравна система", в момента основните пари се дават за болнична помощ, т.е. никой лекар няма интерес да ви излекува, защото се намаляват и парите, които ще получи. Мисля, че и крайно време да се получават и пари за "здравите хора", примерно, ако една болница излекува човек така, че той да не влиза дълго време в болница да получава бонус. Аз не съм лекар, но като всеки човек се сблъсквам с нашата система и виждам, че тя не лекува.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още