IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собственикът на British Airways отчита рекордна печалба за първото тримесечие

Традиционно първите три месеца на годината са най-слаби за британската IAG

12:55 | 05.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Собственикът на British Airways – IAG, отчита рекордна печалба за първото тримесечие заради по-ниските разходи и по-добрите ценови тенденции на фона на засиленото търсене от бизнес пътници, съобщава Bloomberg.

Оперативната печалба преди еднократните ефекти се повишава с 9,7% до 170 млн. евро, подкрепена от намаляването на разходите за труд и гориво, обяви базираната в Лондон IAG. Спадът на цените се забавя, стимулиран от корпоративните резервации на някои пазари, включително Северна Америка и Бразилия.

Air France-KLM Group също отчете силен старт на 2017 г., а германската Lufthansa отбеляза печалба за първото тримесечие за пръв път от почти десетилетие, допълва информационната агенция.

Текущото тримесечие вероятно ще се превърне в първото с ръст на цените за тримесечие от 2014 г. насам, което ще подкрепи още повече годишната печалба на британската компания, заяви главният изпълнителен директор Уили Уолш.

„Виждаме подобряваща се тенденция, която се движи по-бързо от очакванията ни“, каза Уолш в конферентен разговор. „Това е рекордно представяне за първото тримесечие, което традиционно е най-слабото ни“, допълни той.

Акциите на IAG, която е собственик и на испанската Iberia, ирландската Aer Lingus и нискотарифната Vueling, първоначално поскъпнаха с 5,1% след публикуването на отчета. В последствие ръстът се смекчи до 4,2%. Така цената на акциите на компанията от началото на годината досега поскъпва с 35%, което я оценява на 12,6 млрд. паунда.

Печалбата за първите три месеца на IAG задмина оценката на анализаторите за 163 млн. евро, след като разходите за служители намаляват с 6%, а за гориво – с почти 11%.

Трафикът, т.е. броят на пътниците умножен по дължината на полета, се е увеличил с 3,3%, включително с 12% ръст на Азиатско-тихоокеанския пазар. Пътуванията по първокласни маршрути се увеличават с 6,9% през март.

Търсенето е започнало да се възстановява през втората половина на миналата година, след като влиянието на вота за Brexit през юни се е оказало по-слабо от очакванията на компанията.

Приходите на IAG се повишават с 2,8% през първото тримесечие до 4,94 млрд. евро, като отрицателно влияние върху тях има периодът около Великден и слабият паунд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още